10:12

Jabłka pieczone, nadziewane


Jabłka pieczone to kolejny hit jesieni. Oczywiście możemy je przyrządzić przez cały rok, ale mi smakują najbardziej własnie jesienią. Jabłka nadziałam farszem z jabłek, rodzynek oraz czekolady i przykryłam ciastem francuskim. Dzięki takiemu sposobowi podania zyskujemy owocowo-czekoladowy deser, pełen aromatu, plus chrupiące, wytrawne ciasto jako urozmaicenie. 
Do nadzienia można dodać również orzechy lub inne bakalie. 

Składniki (5 porcji):
  • 6 dużych jabłek 
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 100 g czekolady (u mnie mleczna)
  • opcjonalnie cynamon
  • arkusz ciasta francuskiego

Jabłka umyć, wysuszyć i odciąć górną część. Każde jabłko (5 sztuk) wydrążyć w środku (świetnie się sprawdza w tym celu łyżka do lodów). Szóste jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z pokrojoną czekoladą, rodzynkami i ewentualnie szczyptą cynamonu. Farsz umieścić w jabłkach. Ciasto francuskie pokroić w paski i ułożyć na jabłku, zaplatając jak plecionkę w koszyku. 
Jabłka ustawić na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wysmarować oliwą lub masłem. Piec około 40 minut w 180 stopniach. 



11 komentarzy:

  1. ojoj...z czekoladą nigdy nie robiłam..:)... u mnie również jabłuszko, ale z płatkami owsianymi i sosem:). Zalega mi dużo jabłek w piwnicy, wiec trzeba korzystać ile można, tym bardziej, że ze swojego drzewka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one pięknie wyglądają! A jak smakować muszą cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja znajoma jest mistrzynią pieczonych jabłek. Muszę jej podrzucić pomysł z czapeczką z ciasta, świetnie wyglądają takie jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, dawno nie jadłam pieczonych jabłek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie dziewczynka jest bardziej cudowna niż te jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super smaczny jesienny deser! :) Musze chyba wyprobowac kiedys - ma w sobie wszystko co lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłka wspaniałe ... wiadać, ze pyszne po pięknym Skrzacie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń