Jabłka pieczone to kolejny hit jesieni. Oczywiście możemy je przyrządzić przez cały rok, ale mi smakują najbardziej własnie jesienią. Jabłka nadziałam farszem z jabłek, rodzynek oraz czekolady i przykryłam ciastem francuskim. Dzięki takiemu sposobowi podania zyskujemy owocowo-czekoladowy deser, pełen aromatu, plus chrupiące, wytrawne ciasto jako urozmaicenie.
Do nadzienia można dodać również orzechy lub inne bakalie.
Składniki (5 porcji):
- 6 dużych jabłek
- 1/4 szklanki rodzynek
- 100 g czekolady (u mnie mleczna)
- opcjonalnie cynamon
- arkusz ciasta francuskiego
Jabłka umyć, wysuszyć i odciąć górną część. Każde jabłko (5 sztuk) wydrążyć w środku (świetnie się sprawdza w tym celu łyżka do lodów). Szóste jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z pokrojoną czekoladą, rodzynkami i ewentualnie szczyptą cynamonu. Farsz umieścić w jabłkach. Ciasto francuskie pokroić w paski i ułożyć na jabłku, zaplatając jak plecionkę w koszyku.
Jabłka ustawić na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wysmarować oliwą lub masłem. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
ojoj...z czekoladą nigdy nie robiłam..:)... u mnie również jabłuszko, ale z płatkami owsianymi i sosem:). Zalega mi dużo jabłek w piwnicy, wiec trzeba korzystać ile można, tym bardziej, że ze swojego drzewka :)
OdpowiedzUsuńKam cia - z czekoladą jest odlotowe:) Polecam:)
UsuńMmmm mniam,po prostu pyszotka :)
OdpowiedzUsuńSajgonka - dokładnie tak:)
OdpowiedzUsuńAleż one pięknie wyglądają! A jak smakować muszą cudnie :)
OdpowiedzUsuńMoja znajoma jest mistrzynią pieczonych jabłek. Muszę jej podrzucić pomysł z czapeczką z ciasta, świetnie wyglądają takie jabłka :)
OdpowiedzUsuńSuper, dawno nie jadłam pieczonych jabłek:)
OdpowiedzUsuńRobiłam z czekolada i wisienkami ;)
OdpowiedzUsuńdla mnie dziewczynka jest bardziej cudowna niż te jabłka :D
OdpowiedzUsuńSuper smaczny jesienny deser! :) Musze chyba wyprobowac kiedys - ma w sobie wszystko co lubie:)
OdpowiedzUsuńJabłka wspaniałe ... wiadać, ze pyszne po pięknym Skrzacie:) buziaki
OdpowiedzUsuń