poniedziałek, 28 października 2013

Surówka z czarnej rzepy

czarna rzepa

Niedoceniana i często zapominana czarna rzepa. 
W surówkach jest wspaniała i nieocenione są właściwości soku z rzepy (można go wcierać we włosy - zapach ma specyficzny, ale czego się nie robi dla urody). 
W smaku dość ostra, jak to mawiają dzieci "o smaku rzodkiewki". 
Ja czarną rzepę bardzo lubię, choć nie mogę jej jeść zbyt dużo ze względu na ostrość właśnie (pomaga odlanie soku, który może działać przeczyszczająco). W tej surówce złagodziłam ją jabłkiem, marchewką i śmietaną i jak dla mnie jest idealnie. 

Składniki:

  • średniej wielkości czarna rzepa
  • średniej wielkości marchewka
  • jabłko
  • 200 g śmietany (12%)
  • sól

Rzepę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (jeżeli wolicie, to można również zetrzeć na drobniejszych). Posolić i odstawić żeby puściła sok. Sok odcisnąć i odlać. Dodać starte na tarce o dużych oczkach marchewki oraz jabłko. Wymieszać ze śmietaną. Doprawić do smaku solą. Odstawić do lodówki (najlepiej na 2-3 godziny). 

12 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł, nie jadłam jeszcze rzepy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam, że surówki z czarnej rzepy są przepyszne. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak byłam mała , mama obierała swieza biała rzepe i nozem robiła takie 'masełko' ... alez to było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - nie słyszałam jeszcze nigdy o takiej formie podania. Wierzę, że to wspaniałe wspomnienie:)

      Usuń
  4. Białą znam i lubię, czarna kojarzy mi się głównie z szamponami do włosów :).
    Surówki jeszcze nie próbowałam, ale widzę, że warto :)).

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pewne plany odnośnie surówek w tym roku. Może Twój wpis będzie dla mnie mobilizacją?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - jeśli chodzi o surówki to u mnie też pełna mobilizacja właśnie:)

      Usuń
  6. Ja od kilku dni jem bardzo dużo surówek, bo nakupiłam warzyw i szkoda żeby się zepsuły:) .... ale taiej z czarnej rzepy nie jadłam jeszcze ... w sensie takiego połaczenia:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to szczerze Ci polecam wypróbowanie:)

      Usuń
  7. Polecam wszystko zetrzeć na mniejszych oczkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat wolę na grubszych, ale słuszna uwaga - dopisałam w treści, że można też drobniej:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.