czwartek, 17 października 2013

Bułeczki z pomidorem, mozzarellą i bazylią


Bułeczki drożdżowe faszerowane plastrami pomidora, mozzarellą i bazylią, zaskakują swoją lekkością. 
Zjadane na ciepło przywołują smak świeżej pizzy, ale różnią się od niej wilgotnością i miękkością.
Takie bułeczki idealnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu dla dzieci i oczywiście również dla dorosłych. 
Z podanej porcji wyszło mi 12 bułeczek. 

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • około 1 szklanki ciepłej wody
Dodatki:
  • 2-3 średnie pomidory
  • 100 g startej mozzarelli (może być też w plastrach)
  • listki świeżej bazylii
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka łyżek mleka do smarowania bułeczek po wierzchu

Z podanych składników ciasta wyrobić miękkie ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce. Kiedy już wyrośnie (podwoi objętość), podzielić je na dwie części i rozwałkować na cienkie placki (jak na pizzę na cienkim spodzie). Na jednym z placków ułożyć plastry pomidorów (grubość około 1 cm), posolić je i posypać pieprzem, a następnie przykryć mozzarellą i listkami bazylii. Całość przykryć drugim plackiem i przy pomocy szklanki wykrawać bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować po wierzchu mlekiem. Piec w 200 stopniach około 18 minut (do zrumienienia się bułeczek).

17 komentarzy:

  1. Bardzo mi się spodobały te bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny sposób znalazłaś na formowanie ich. Pysznie nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panna Malwinna - a to mój stary i wypróbowany sposób na formowanie pączków:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. pastawithapplepie.blogspot.com - no nie da się ukryć, że tak:)

      Usuń
  4. Uwielbiam Twoje przepisy :) Co chwile testuje cos nowego, była juz szarlotka ( na blogu), galaretki w pomaranczy a teraz na pewno zrobie te wlasnie buleczki:) Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - bardzo się cieszę, że tu bywasz i że mogę nieco zainspirować:)

      Usuń
  5. Fajne bułeczki ze smakowitym nadzieniem. Bardzo mi się podobają.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super bułeczki :) Ty to masz talent :)) Serdecznie pozdrawiam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu super wymyśliłas to nadzionko .... alez pyszne musza być te bułeczki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała propozycja, zapisuję pomysł, przyda się również latem na wycieczkę do lasu, czy nad wodę.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne bułeczki :) z pewnością wykorzystam przepis! pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam problem bo bułeczki pękają pomimo wcześniejszego docisniecia brzegów. POMOCY!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze spróbować zawinąć brzegi pod spód (jak przy formowaniu pączków).

      Usuń
  11. Czy można zamiast mozzarelli zetrzeć inny ser? Żółty? :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.