Bułeczki drożdżowe faszerowane plastrami pomidora, mozzarellą i bazylią, zaskakują swoją lekkością.
Zjadane na ciepło przywołują smak świeżej pizzy, ale różnią się od niej wilgotnością i miękkością.
Takie bułeczki idealnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu dla dzieci i oczywiście również dla dorosłych.
Z podanej porcji wyszło mi 12 bułeczek.
Składniki ciasta:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- około 1 szklanki ciepłej wody
Dodatki:
- 2-3 średnie pomidory
- 100 g startej mozzarelli (może być też w plastrach)
- listki świeżej bazylii
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka łyżek mleka do smarowania bułeczek po wierzchu
Z podanych składników ciasta wyrobić miękkie ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce. Kiedy już wyrośnie (podwoi objętość), podzielić je na dwie części i rozwałkować na cienkie placki (jak na pizzę na cienkim spodzie). Na jednym z placków ułożyć plastry pomidorów (grubość około 1 cm), posolić je i posypać pieprzem, a następnie przykryć mozzarellą i listkami bazylii. Całość przykryć drugim plackiem i przy pomocy szklanki wykrawać bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować po wierzchu mlekiem. Piec w 200 stopniach około 18 minut (do zrumienienia się bułeczek).
Bardzo mi się spodobały te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńIzioni smaki - bardzo się cieszę;)
UsuńAle świetny sposób znalazłaś na formowanie ich. Pysznie nadziane :)
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna - a to mój stary i wypróbowany sposób na formowanie pączków:)
Usuń;) idealny kształt i nadzienie pyszne !
OdpowiedzUsuńpastawithapplepie.blogspot.com - no nie da się ukryć, że tak:)
UsuńUwielbiam Twoje przepisy :) Co chwile testuje cos nowego, była juz szarlotka ( na blogu), galaretki w pomaranczy a teraz na pewno zrobie te wlasnie buleczki:) Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńKrzywa kromeczka - bardzo się cieszę, że tu bywasz i że mogę nieco zainspirować:)
UsuńFajne bułeczki ze smakowitym nadzieniem. Bardzo mi się podobają.:)
OdpowiedzUsuńAle super bułeczki :) Ty to masz talent :)) Serdecznie pozdrawiam. Sylwia.
OdpowiedzUsuńAniu super wymyśliłas to nadzionko .... alez pyszne musza być te bułeczki:) buziaki
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja, zapisuję pomysł, przyda się również latem na wycieczkę do lasu, czy nad wodę.
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki :) z pewnością wykorzystam przepis! pozdrawiam ciepło !
OdpowiedzUsuńMam problem bo bułeczki pękają pomimo wcześniejszego docisniecia brzegów. POMOCY!!
OdpowiedzUsuńProsze spróbować zawinąć brzegi pod spód (jak przy formowaniu pączków).
UsuńCzy można zamiast mozzarelli zetrzeć inny ser? Żółty? :)
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuń