08:12

Bułeczki z pomidorem, mozzarellą i bazylią


Bułeczki drożdżowe faszerowane plastrami pomidora, mozzarellą i bazylią, zaskakują swoją lekkością. 
Zjadane na ciepło przywołują smak świeżej pizzy, ale różnią się od niej wilgotnością i miękkością.
Takie bułeczki idealnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu dla dzieci i oczywiście również dla dorosłych. 
Z podanej porcji wyszło mi 12 bułeczek. 

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • około 1 szklanki ciepłej wody
Dodatki:
  • 2-3 średnie pomidory
  • 100 g startej mozzarelli (może być też w plastrach)
  • listki świeżej bazylii
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka łyżek mleka do smarowania bułeczek po wierzchu

Z podanych składników ciasta wyrobić miękkie ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce. Kiedy już wyrośnie (podwoi objętość), podzielić je na dwie części i rozwałkować na cienkie placki (jak na pizzę na cienkim spodzie). Na jednym z placków ułożyć plastry pomidorów (grubość około 1 cm), posolić je i posypać pieprzem, a następnie przykryć mozzarellą i listkami bazylii. Całość przykryć drugim plackiem i przy pomocy szklanki wykrawać bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować po wierzchu mlekiem. Piec w 200 stopniach około 18 minut (do zrumienienia się bułeczek).

17 komentarzy:

  1. Bardzo mi się spodobały te bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny sposób znalazłaś na formowanie ich. Pysznie nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panna Malwinna - a to mój stary i wypróbowany sposób na formowanie pączków:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. pastawithapplepie.blogspot.com - no nie da się ukryć, że tak:)

      Usuń
  4. Uwielbiam Twoje przepisy :) Co chwile testuje cos nowego, była juz szarlotka ( na blogu), galaretki w pomaranczy a teraz na pewno zrobie te wlasnie buleczki:) Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - bardzo się cieszę, że tu bywasz i że mogę nieco zainspirować:)

      Usuń
  5. Fajne bułeczki ze smakowitym nadzieniem. Bardzo mi się podobają.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super bułeczki :) Ty to masz talent :)) Serdecznie pozdrawiam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu super wymyśliłas to nadzionko .... alez pyszne musza być te bułeczki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała propozycja, zapisuję pomysł, przyda się również latem na wycieczkę do lasu, czy nad wodę.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne bułeczki :) z pewnością wykorzystam przepis! pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam problem bo bułeczki pękają pomimo wcześniejszego docisniecia brzegów. POMOCY!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze spróbować zawinąć brzegi pod spód (jak przy formowaniu pączków).

      Usuń
  11. Czy można zamiast mozzarelli zetrzeć inny ser? Żółty? :)

    OdpowiedzUsuń