Bardzo prosty makowiec, w którym dominuje mak,
a ciasta jest niewiele.
Przygotowuje się błyskawicznie - użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można też przygotować swoją, domową.
Ciasto w wyglądzie jest bardzo w stylu mazurka, dlatego upiec je można zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc.
Jest też bardzo wydajne, ponieważ już mały kawałek jest bardzo sycący:)
Składniki (blaszka 33 cm x 23 cm):
- masa makowa (850 g) - przed zakupem sprawdźcie skład masy (bywają przeróżne jeśli chodzi o zawartość maku, ja użyłam Helio)
- opcjonalnie: 3/4 szklanki posiekanych niezbyt drobno orzechów lub mieszanki orzechów i rodzynek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 125 g masła (w temp. pokojowej)
- 1 jajko
- lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, sok z cytryny
Z mąki, jajka, masła i cukru zagnieść ciasto i schłodzić je przez min. 30 minut w lodówce. 2/3 ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki, (wyłożonej papierem do pieczenia) . Ciasto nakłuć widelcem i zapiec 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową (wcześniej wymieszaną z dodatkowymi bakaliami) i wyrównać ją łyżką. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć je w kratkę na masie makowej. Piec do zrumienienia się pasków ciasta w 180 stopniach (około 35 minut).
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny (około pół dużej cytryny) i powstałym lukrem posmarować ostudzone ciasto.
swietny przepis
OdpowiedzUsuńKrzyw kromeczka - dziękuję:)
UsuńJak to kiedyś powiedziała Iga : Wygląda bardzo ładnie, ale mi nie będzie potrzebne ;)
OdpowiedzUsuńA to dlatego, że nie lubię masy makowej w cieście.
I takie pownny być makowcemało ciasta..dużo masy:)
OdpowiedzUsuńMimo ,że już po Świętach to ja poproszę o kawałek makowca:)
OdpowiedzUsuńDuuużo maku :). Pysznie :).
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!
No tak mnie kusi, że zaraz chyba upiekę :) Dam znać!
OdpowiedzUsuńNo i jest problem, bo upiekłam późnym wieczorem, żeby na Sylwestra było, a rano połowa zniknęła :D Nie wiem czy dotrwa, ale jest pyszne!
UsuńOlu, nawet nie wiesz jak Ci teraz zazdroszczę:) Cieszę się, że smakuje:)
UsuńJeszcze takiego makowczyka nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrówki Aniu:*
Najlepszego dla Was wszystkich Aniu,
OdpowiedzUsuń