Ravioli świąteczne, czyli Ravioli di Natale, to nasza propozycja dla tych, którzy mają ochotę na makaron w święta.
Razem z Aleksandrą przygotowałyśmy choinkowe ravioli ze szpinaku, nadziane serami i ułożone na świetnie kontrastującym sosie pomidorowym.
Składniki na ciasto (na 4 głodne osoby):
- 80 g szpinaku (użyłam mrożonego)
- 300 g mąki (użyłam T 650)
- 2 jajka
- szczypta soli
Szpinak rozmrozić i poddusić przez około 10 minut (w przypadku świeżego - chwilę obgotować i dokładnie odcedzić). Ostudzony szpinak zmiksować i wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta.
Składniki farszu:
Ciasto szpinakowe podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm. Na jednym z placków układać porcje farszu(dla ułatwienia można odcisnąć foremką kształt.
Składniki farszu:
- 200 g ricotty
- 60 g startego parmezanu
- 1 żółtko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki farszu wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku.
Składniki sosu:
- 200 ml przecieru pomidorowego (użyłam krojonych w kostkę pomidorów)
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól
Na oliwie podgrzać przez chwilę obrany ząbek czosnku. Na chwilę zestawić z ognia i dodać przecier pomidorowy. Gotować 10 minut. Doprawić solą do smaku.
Dodatkowo:
- parmezan do posypania po wierzchu
Następnie nakryć drugim plackiem i docisnąć ciasto dookoła farszu. Przy pomocy foremki wykrawać ravioli.
Ravioli gotować w lekko osolonej wodzie. Gotowałam 10 minut.
Podanie: Na talerz wylać sos, a na nim ułożyć ravioli w kształcie choinek. Całość posypać startym parmezanem.
Zapraszam Was również do obejrzenia choinkowych ravioli przygotowanych przez Aleksandrę z Moja Toskania.
Buon Natale!
Ale slicznie wyszly!!! Mialas fajna, duza forme choinkowa, moja nieco chudsza. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAleksandra - potrzeba matką wynalazków:) Wykorzystałam foremkę po małych czekoladkach:)
Usuńsuper sprawa! nie dość, że pyszne danie obiadowe to jeszcze tak genialnie wygląda :) pomysł na choinkowe ravioli koniecznie muszę zapisać i wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTeenager - po sezonie świątecznym można też zrobić inne kształty:) listki lub krokodyle:)
Usuńbardzo pomysłowe z Was dziewczyny ;)
OdpowiedzUsuńBoskie :) Bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne !:)
OdpowiedzUsuńCudwne choinki ... i jak pysznie nadziane:). Uwielbiam wasze makaronowe spotkania:) buziaki
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnie włoską, u mnie też dziś ravioli, bardzo fajny przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń