niedziela, 15 grudnia 2013

Ryba po grecku

Ryba po grecku
Klasyczna bożonarodzeniowa potrawa.
Zawsze zjadana u nas do ostatniego kęsa i nigdy nic się nie zmarnuje. 
Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. 
Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy ryba przesiąknie aromatem jarzyn. 

Składniki:
  • kilogram filetów (najlepszy dorsz, ale może być też mintaj bądź morszczuk)
  • 6 średnich marchewek
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża pietruszka
  • mały seler
  • 200 g dobrego przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolendry
  • sól, pieprz, cukier - do smaku
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • olej lub oliwa do smażenia 
  • mąka do oprószenia ryby
Rozmrożoną rybę osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i lekko oprószyć solą, a następnie obtaczać w niewielkiej ilości mąki. Smażyć z obu stron na złoto. 
W dużym garnku podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Marchewki, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka z cebulą i dusić co chwilę mieszając. Można lekko podlać wodą. Po 15 minutach całość zalać przecierem pomidorowym i dodać przyprawy oraz sok z cytryny. Dusić do momentu uzyskania miękkości przez warzywa. Jeżeli zachodzi potrzeba dodać trochę wody (warzywa nie powinny być jednak rozgotowane na papkę). 
W naczyniu układać warstwami kawałki ryby i przekładać duszonymi warzywami. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.




7 komentarzy:

  1. U mnie również zajadają się rybą po grecku. Cieszy mnie to tym bardziej, że Córcia nie przepada za warzywami, a z rybą zjada :-) Ja robię trochę inaczej: warzywa posdmażam na klarowanym maśle i po dodaniu przecieru od razu układam rybę - dusi się razem. Wydaje mi się, że wówczas aromaty mieszają się i smak jest lepszy. Gratuluję udziału w SZ.Paczce !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W. - ciekawy sposób. Mi zdarzało się, że ryba się rozpadała i dlatego wolę tak;)

      Usuń
  2. bardzo lubię, ale częściej jem w wersji z ogórkami, papryką, porem, marchewką i pieczarkami, jao tak zwaną rybę po japońsku :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka - tyle razy słyszałam o rybie po japońsku, ale jakoś nigdy nie jadłam. TAk sobie myślę, że poczynię na Sylwestra:)

      Usuń
  3. Bardzo lubię rybę po grecku, robię zawsze dorsza. Uwielbiam po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas raczej w święta rzadko, ale za to przez cały rok pojawia się od czasu do czasu. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. To tak jak u nas - znika do ostatniego kęsa:). Ja robie troszeczkę i naczej:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.