Bajeczne smaki zapraszają na drożdżowe, pieczone pierogi z kapustą i grzybami (u nas ze względu na dzieci z pieczarkami).
Pachnące, miękkie w środku, puszyste i z aromatycznym nadzieniem. Do tego jak zwykle proste w wykonaniu, jak to w Bajecznych smakach:)
Składniki ciasta (porcja na około 30 pierogów):
Pachnące, miękkie w środku, puszyste i z aromatycznym nadzieniem. Do tego jak zwykle proste w wykonaniu, jak to w Bajecznych smakach:)
Składniki farszu:
- 250 g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
- 250 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- kilka łyżek oliwy
- majeranek, sól, pieprz
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na 0,5 centymetrowe kawałki. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie. Dodać kapustę i pieczarki i smażyć około 30 minut. Pod koniec doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Ostudzić.
- 500 g mąki
- 3 jajka + jajko do smarowania po wierzchu
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 szklanka lekko ciepłego mleka (250 ml)
- 42 g świeżych drożdży (lub 2 opakowania po 7 g suchych)
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w połowie mleka z dodatkiem cukru. Poczekać, aż drożdże zaczną pracować (jeżeli używamy drożdży suchych to po prostu mieszamy je z pozostałymi składnikami). Zaczyn wymieszać z wszystkimi składnikami (ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać kółka. Na każdym kółku kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać pierogi, które następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Tradycyjne zapraszamy również na film:
:))))
OdpowiedzUsuńMmmm uwielbiam:)W tym roku są moją obowiązkową pozycją na świątecznym stole:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - życzę już dzisiaj smacznego:)
UsuńPieczarki to też grzyby i dzieci nie powinny ich jeść do 7 roku życia!
OdpowiedzUsuńBeata - dziękuję za informację. Jedzą okazjonalnie i w bardzo małych ilościach, a mała z filmu to zjadła tylko ciasto:)
Usuńpysznie wyglądają, chętnie bym zjadła kilka :d
OdpowiedzUsuńJustyna - :)
UsuńUwielbiam takie bułeczki. Pasują i do barszczyku i sa super samodzielnie.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - dokładnie takie właśnie są:)
UsuńPyszny farsz, cudowne są te pierogi!:)
OdpowiedzUsuńKurcze nie wyszly mi ale po obejrzeniu filmu juz wirm co zle zrobilam;-)
OdpowiedzUsuńNo to następnym razem będzie lepiej :)
UsuńA mnie się pootwieraly chyba powinnam mocniej dociskać??
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć... o ile farsz nie "zaatakował" brzegów, to pewnie wina leży w dociskaniu.
Usuń