poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pierogi pieczone

Pierogi pieczone
Bajeczne smaki zapraszają na drożdżowe, pieczone pierogi z kapustą i grzybami (u nas ze względu na dzieci z pieczarkami). 
Pachnące, miękkie w środku, puszyste i z aromatycznym nadzieniem. Do tego jak zwykle proste w wykonaniu, jak to w Bajecznych smakach:)







Składniki farszu:
  • 250 g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • kilka łyżek oliwy
  • majeranek, sól, pieprz
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na 0,5 centymetrowe kawałki. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie. Dodać kapustę i pieczarki i smażyć około 30 minut. Pod koniec doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Ostudzić. 

Składniki ciasta (porcja na około 30 pierogów):

  • 500 g mąki
  • 3 jajka + jajko do smarowania po wierzchu
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 szklanka lekko ciepłego mleka (250 ml)
  • 42 g świeżych drożdży (lub 2 opakowania po 7 g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli 
Drożdże rozpuścić w połowie mleka z dodatkiem cukru. Poczekać, aż drożdże zaczną pracować (jeżeli używamy drożdży suchych to po prostu mieszamy je z pozostałymi składnikami). Zaczyn wymieszać z wszystkimi składnikami (ręką lub mikserem ze spiralnymi końcówkami). Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Rozwałkować niezbyt cienko i wykrawać kółka. Na każdym kółku kłaść łyżeczką nadzienie i sklejać pierogi, które następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w 200 stopniach przez 20 minut. 

Tradycyjne zapraszamy również na film:







14 komentarzy:

  1. Mmmm uwielbiam:)W tym roku są moją obowiązkową pozycją na świątecznym stole:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - życzę już dzisiaj smacznego:)

      Usuń
  2. Pieczarki to też grzyby i dzieci nie powinny ich jeść do 7 roku życia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata - dziękuję za informację. Jedzą okazjonalnie i w bardzo małych ilościach, a mała z filmu to zjadła tylko ciasto:)

      Usuń
  3. pysznie wyglądają, chętnie bym zjadła kilka :d

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie bułeczki. Pasują i do barszczyku i sa super samodzielnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - dokładnie takie właśnie są:)

      Usuń
  5. Pyszny farsz, cudowne są te pierogi!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze nie wyszly mi ale po obejrzeniu filmu juz wirm co zle zrobilam;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to następnym razem będzie lepiej :)

      Usuń
  7. A mnie się pootwieraly chyba powinnam mocniej dociskać??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko powiedzieć... o ile farsz nie "zaatakował" brzegów, to pewnie wina leży w dociskaniu.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.