Do zrobienia tych pierniczków zabierałam się dosłownie od kilku lat. Znam je od dawien dawna z paczek przesyłanych przez ciocię z Niemiec. Występowały również w wersji z opłatkiem na spodzie piernika.
Są bardzo smaczne, ale jednak mimo wszystko to nie jest smak tych pierników, które zapamiętałam...A może po prostu tylko mi się zdaje...:)
W każdym bądź razie są proste w wykonaniu, nie muszą leżakować i są fajnym urozmaiceniem tradycyjnych pierniczków.
Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.
Składniki (30 sztuk):
Są bardzo smaczne, ale jednak mimo wszystko to nie jest smak tych pierników, które zapamiętałam...A może po prostu tylko mi się zdaje...:)
W każdym bądź razie są proste w wykonaniu, nie muszą leżakować i są fajnym urozmaiceniem tradycyjnych pierniczków.
Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki.
Składniki (30 sztuk):
- 250 g mąki pszennej
- 85 g migdałów zmielonych na mąkę
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- 0,5 szklanki kandyzowanej skórki z cytryny i pomarańczy (mieszanki) lub skórka otarta z 2 cytryn (użyłam skórki)
Masło i miód rozpuścić w rondelku (nie gotować). Trochę przestudzić, ale masa nadal powinna być lekko ciepła. Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać je z masą miodowo-maślaną. Odstawić do wystygnięcia (ciasto lepi się, ale tak ma być, po ostudzeniu zgęstnieje).
Z ostudzonego ciasta formować kulki (można zwilżyć dłonie wodą) wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu odczekać 2-3 minuty, a następnie przełożyć na kratkę żeby ostygły.
Ostudzone polukrować.
Składniki lukru:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
mniam mniam musze zrobić!!!
OdpowiedzUsuńAga - koniecznie:)
UsuńSą przepyszne Aniu. Uwielbiam je i chyba w tym roku też zrobię. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspaniałe przepisy :)
Majana - cała przyjemność po mojej stronie:)
UsuńMegara - 30 sztuk:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te pierniczki .... piekłam je raz ... ale nie wiedzieć czemu mi s bardzo spłaszczyły ... a każdemu wychodza takie śliczne krągłe:) .... musze je jeszcze raz zrobić:) buziaki
OdpowiedzUsuń