Zrobienie w domu biszkoptów dla dzieci jest naprawdę proste i szybkie. U nas z reguły znikają od razu po lekkim przestygnięciu, w tempie rakiety odpalonej w kosmos.
W końcu jednak udało mi się wykazać refleksem, pochwycić kilka sztuk i zrobić biszkoptom zdjęcie.
Biszkopty upieczone w domu składają się z jajek, cukru i mąki.
Koniec. Żadnych dodatków.
Zdrowa i pyszna przekąska dla maluchów i nie tylko.
Składniki:
W końcu jednak udało mi się wykazać refleksem, pochwycić kilka sztuk i zrobić biszkoptom zdjęcie.
Biszkopty upieczone w domu składają się z jajek, cukru i mąki.
Koniec. Żadnych dodatków.
Zdrowa i pyszna przekąska dla maluchów i nie tylko.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru *
- 6 łyżek mąki pszennej (tortowej)*
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej*
*płaskie łyżki
Białka ubić z cukrem na sztywno przy pomocy miksera. Mikser wyłączyć i łyżką (delikatnie) wymieszać z żółtkami i przesianą mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta (przy pomocy łyżeczki, zachowując spore odległości). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut (do lekkiego zrumienienia się).
Super :)
OdpowiedzUsuńjak produkt z cukrem można nazwać zdrową przekąską? pyszna-to się zgadza!
OdpowiedzUsuńAnonimowy - w porównaniu z biszkoptami, które można kupić w sklepie. Zawsze możesz upiec bez cukru, ale chyba nie o to chodzi w biszkopcie.
UsuńAnonimowy, myślę że jednak biszkopt to jedna ze zdrowszych przekąsek, zwłaszcza że bez tłuszczu i tony polepszaczy, aromatów itp.
UsuńZrobilam wszystko wg przepisu i biszkopty zaraz po upieczeniu byly mieciutkie ale jak juz ostygly to zrobily sie twarde. Co zrobilam zle?
OdpowiedzUsuńMadika - albo coś z temperaturą pieczenia i za mocno się wysuszyły (ja piekę góra-dół, bez termoobiegu), albo trzeba odrobinę zmniejszyć ilość mąki.
UsuńJestem ogromnie wdzieczna za rade :) dziekuje
OdpowiedzUsuńUwaga ilość mąki mocno przesadzona w stosunku do 2 jajek!!! Biszkopty wyszly gumowe. Taką ilość mąki - 10 łyżek w sumie to się daje na 6 jaj na spod do biszkoptu pod tort !
OdpowiedzUsuńAnonimowy - wcale nie wychodzą gumowe! Jeżeli posiadasz lepszy przepis to nie widzę sensu korzystania z innego... Łyżka łyżce zapewne nie równa - ja daję płaskie.
Usuń