14:58

Ciasto kokosowe Bounty

ciasto kokosowe

Ciasto dla miłośników kokosów i znanych kokosowych batoników.
W tej wersji ciasto jest zdecydowanie mniej kaloryczne niż batoniki, więc można sobie pozwolić na większy kawałek. 
Nas to kokosowe ciasto niezwykle urzekło i będziemy do niego z pewnością wracać. 

Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):

ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki* mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżki kakao (ciemnego)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*szklanka 250 ml

Białka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera (lub łyżką) wymieszać z żółtkami oraz mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. 



masa kokosowa:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (z cukrem)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 850 ml mleka
  • 100 g masła


700 ml mleka zagotować z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając,przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodać masło. Kiedy się rozpuści wlać budyń rozpuszczony w reszcie mleka. Całość zagotować, cały czas mieszając. 
Jeszcze gorące przelać na wcześniej upieczony spód. Masę kokosową wyrównać i ciasto pozostawić do wystudzenia. 

polewa:

  • 100 g czekolady (użyłam gorzkiej, ale mleczna też pasuje)
  • 4 płaskie łyżki masła
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miskę na garnku z parującą wodą). Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie. 
Ciasto przechowywać w lodówce. 


6 komentarzy:

  1. Juz widze, ze sie pisze!
    :)
    XXX

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia - już się cieszę, że się piszesz :) Smacznego! :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kokosowe smaki:) Pysznościowe to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ja też lubię kokos w wypiekach, a najlepiej z czekoladą :)

      Usuń
  3. Czy nie będzie problemu jeśli upiekę ciasto w tortownicy o średnicy ok 23 cm? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Problemu nie będzie. Ciasto po prostu będzie miało wyższe warstwy :)

      Usuń