Ciasto dla miłośników kokosów i znanych kokosowych batoników.
W tej wersji ciasto jest zdecydowanie mniej kaloryczne niż batoniki, więc można sobie pozwolić na większy kawałek.
Nas to kokosowe ciasto niezwykle urzekło i będziemy do niego z pewnością wracać.
Składniki (blacha 33 cm x 25 cm):
ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki* mąki pszennej tortowej
- 1/4 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżki kakao (ciemnego)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*szklanka 250 ml
Białka ubić z cukrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera (lub łyżką) wymieszać z żółtkami oraz mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
masa kokosowa:
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (z cukrem)
- 1/3 szklanki cukru
- 850 ml mleka
- 100 g masła
700 ml mleka zagotować z cukrem i dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając,przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodać masło. Kiedy się rozpuści wlać budyń rozpuszczony w reszcie mleka. Całość zagotować, cały czas mieszając.
Jeszcze gorące przelać na wcześniej upieczony spód. Masę kokosową wyrównać i ciasto pozostawić do wystudzenia.
polewa:
- 100 g czekolady (użyłam gorzkiej, ale mleczna też pasuje)
- 4 płaskie łyżki masła
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miskę na garnku z parującą wodą). Polewę wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Juz widze, ze sie pisze!
OdpowiedzUsuń:)
XXX
Kasia - już się cieszę, że się piszesz :) Smacznego! :)
UsuńUwielbiam kokosowe smaki:) Pysznościowe to ciacho:)
OdpowiedzUsuńJola - ja też lubię kokos w wypiekach, a najlepiej z czekoladą :)
UsuńCzy nie będzie problemu jeśli upiekę ciasto w tortownicy o średnicy ok 23 cm? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńProblemu nie będzie. Ciasto po prostu będzie miało wyższe warstwy :)
Usuń