poniedziałek, 5 stycznia 2015

Keks świąteczny Nigelli


Keks świąteczny według przepisu Nigelli. 
W tym roku zdradziłam piernik staropolski (choć wciąż dla mnie rewelacyjny), na rzecz tego nadzianego bakaliami wypieku. 
Jest niesamowicie aromatyczny. Bakalie skąpane w brandy...uwierzcie, że to prawdziwe ciasto grzechu warte. Wystarczy jeden mały kawałeczek, aby poczuć się jak w niebie. Przygotowuje się go na minimum 3 tygodnie przed spożyciem - co w przypadku świątecznych wypieków jest bardzo cennym atutem. 
Poniżej podaję przepis na dwukilogramowe ciasto, ale jeżeli chcecie o połowę mniejsze, to odsyłam Was do Karoliny (klik), u której to cudo wypatrzyłam. 

Składniki (tortownica 23 cm lub forma kwadratowa 20 cm):

  • 700 g rodzynek sułtańskich
  • 225 g zwykłych rodzynek
  • 110 g koryntek
  • 110 g kandyzowanych wiśni
  • 110 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 120 ml brandy lub sherry (użyłam 230 ml)
  • 225 g masła
  • 195 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • szczypta soli

Wszystkie owoce i kandyzowane skórki (można zastosować lekką dowolność w ich doborze, zamiast wiśni użyłam suszonych moreli i zmieniłam proporcje rodzynek (dałam więcej zwykłych)), wsypać do miski i zalać brandy (zalałam ok. 200 ml, pozostały alkohol zużyłam do nasączenia ciasta po upieczeniu). Przykryć i odstawić na noc. 
Formę wyłożyć podwójną warstwą papieru do pieczenia. Powinien wystawać ok. 10 cm ponad brzegi formy. Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać skórki otarte z cytryny i pomarańczy. Dodać jajka (wrzucać po jednym), cały czas ucierając. Następnie dodać dżem pomarańczowy. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i przyprawy. Na zmianę dodawać do utartego masła z jajkami namoczone owoce i mąkę. Mieszać po każdym dodaniu składników. Na koniec wlać esencję migdałową. Ciasto przelać do formy. Piec 3-3,5 godziny w 150 stopniach. 
Upieczone, gorące ciasto, posmarować po wierzchu kilkoma łyżkami alkoholu. Pozostawić ciasto w formie i zawinąć je w folię aluminiową (razem z formą). W ten sposób całkowicie wystudzić. Ostudzone przełożyć do nowej folii i zamknąć w szczelnym pojemniku (najlepiej puszce). Odstawić na 3 tygodnie. Keks można polukrować przed podaniem. 





12 komentarzy:

  1. Patrz i Twój ciemniejszy jest. Ciekawe od czego to zależy. Moje co roku są dość jasne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - ideałem dla mnie jest ten jaśniejszy i do niego będę dążyć następnym razem. Trzymałam go 3,5 godziny, a chyba w tym przypadku wystarczyłoby 3 :)

      Usuń
  2. robiłam go !!!! pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - :) ja się zakochałam :) Zdecydowanie będzie mój również w kolejne święta :)

      Usuń
  3. To i ja go muszę wypróbować. Wygląda bogato :) Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - koniecznie :) Jest boski!

      Usuń
  4. Aniu ja się na tego keksa czaję i czaję .... może w przyszłym roku i ja go w końcu upiekę:). Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda obłędnie :)
    Ja w tym roku z żadnymi leżakującymi wypiekami nie zdążyłam, niestety...

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, w jakiej temperaturze pieczemy ten keks? 3 godziny aż ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 150 - co do czasu to zmniejszę go tym razem ponieważ wolałabym jaśniejszy :)

      Usuń
  7. Aniu wczoraj upiekłam go po raz drugi ... bo tak nam posmakował rok temu, ze nie wyobrażam sobie, że nie byłoby tego ciasta na Święta. Jest cudowne ... i u mnie też dośc ciemne:), ale nam to nie przeszkadza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola, ja chyba też znowu upiekę. Mi zawsze najbardziej smakuje po świętach :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.