sobota, 31 stycznia 2015

Pączki z serkiem homogenizowanym

Pączki z serkiem homogenizowanym przygotowuje się błyskawicznie, są więc fajnym pomysłem na Tłusty Czwartek, bo można je przygotować na ostatnią chwilę, w tym dniu i zjeść świeże. 
Wielokrotnie w sieci natrafiałam na ten przepis, więc i ja w końcu musiałam wypróbować. 
Pączki na serku homogenizowanym różnią się oczywiście od tradycyjnych pączków na drożdżach, ale ogólnie oceniamy je dość wysoko - wszystkie zniknęły szybciutko. Moim zdaniem najlepsze są ok. 2 godziny po smażeniu. 
Proporcje ciasta z przepisu z Moich wypieków. 

Składniki:
  • 300 g serka homogenizowanego (waniliowego)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (dałam trochę więcej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 750 ml oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia po wierzchu





Serek, jajka, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą (wymieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami). Ciasto powinno być dość gęste, tak, aby dało się je nabierać łyżeczką - nie powinno się bardzo mocno kleić. 
W garnku rozgrzać olej - powinien być głęboki min. 4 cm. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucać kulki ciasta - nabierać jedną łyżeczką i zrzucać z niej przy pomocy drugiej (łyżeczki najlepiej natłuścić olejem). Smażyć pączki na złoto. Odławiać przy pomocy łyżki cedzakowej i najlepiej kłaść na papierowym ręczniku. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. 
To ciasto nadaje się też do wlania go np. do mocnego woreczka (należy odciąć jeden z rogów) i wyciskania z niego pączków - stworków. Można też w tym celu wykorzystać butelkę np. po keczupie. 






















6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. AniBarPioMar - są inne niż tradycyjne, troszkę oszukane:), ale smaczne :)

      Usuń
  2. Prawdopodobnie będę je smażyła w przyszłym tygodniu, bo dzieciaczki domagają się pączków, a Mąż faworków:) .... więc pewnie wybiore takie szybkie:) .... bardzo podobają mi się te stworki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - cieszę się, że się podobają i mam nadzieję, że też zrobicie :)

      Usuń
  3. Właśnie konsumujemy pączusie z tego przepisu. Fajne i smaczne :)) trzeba tylko uważać aby nie smażyły się za szybko, by zdążyły się upiec także w środku. Polecam . Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - zgadza się, ogólnie do pączków trzeba z takim podejściem :) Smacznego Wam życzę!

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.