Pączki z serkiem homogenizowanym przygotowuje się błyskawicznie, są więc fajnym pomysłem na Tłusty Czwartek, bo można je przygotować na ostatnią chwilę, w tym dniu i zjeść świeże.
Wielokrotnie w sieci natrafiałam na ten przepis, więc i ja w końcu musiałam wypróbować.
Pączki na serku homogenizowanym różnią się oczywiście od tradycyjnych pączków na drożdżach, ale ogólnie oceniamy je dość wysoko - wszystkie zniknęły szybciutko. Moim zdaniem najlepsze są ok. 2 godziny po smażeniu.
Proporcje ciasta z przepisu z Moich wypieków.
Składniki:
Serek, jajka, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą (wymieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami). Ciasto powinno być dość gęste, tak, aby dało się je nabierać łyżeczką - nie powinno się bardzo mocno kleić.
Wielokrotnie w sieci natrafiałam na ten przepis, więc i ja w końcu musiałam wypróbować.
Pączki na serku homogenizowanym różnią się oczywiście od tradycyjnych pączków na drożdżach, ale ogólnie oceniamy je dość wysoko - wszystkie zniknęły szybciutko. Moim zdaniem najlepsze są ok. 2 godziny po smażeniu.
Proporcje ciasta z przepisu z Moich wypieków.
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego (waniliowego)
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej (dałam trochę więcej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 750 ml oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia po wierzchu
W garnku rozgrzać olej - powinien być głęboki min. 4 cm. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucać kulki ciasta - nabierać jedną łyżeczką i zrzucać z niej przy pomocy drugiej (łyżeczki najlepiej natłuścić olejem). Smażyć pączki na złoto. Odławiać przy pomocy łyżki cedzakowej i najlepiej kłaść na papierowym ręczniku. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.
To ciasto nadaje się też do wlania go np. do mocnego woreczka (należy odciąć jeden z rogów) i wyciskania z niego pączków - stworków. Można też w tym celu wykorzystać butelkę np. po keczupie.
napewno sa przepyszne
OdpowiedzUsuńAniBarPioMar - są inne niż tradycyjne, troszkę oszukane:), ale smaczne :)
UsuńPrawdopodobnie będę je smażyła w przyszłym tygodniu, bo dzieciaczki domagają się pączków, a Mąż faworków:) .... więc pewnie wybiore takie szybkie:) .... bardzo podobają mi się te stworki:)
OdpowiedzUsuńJola - cieszę się, że się podobają i mam nadzieję, że też zrobicie :)
UsuńWłaśnie konsumujemy pączusie z tego przepisu. Fajne i smaczne :)) trzeba tylko uważać aby nie smażyły się za szybko, by zdążyły się upiec także w środku. Polecam . Sylwia.
OdpowiedzUsuńSylwia - zgadza się, ogólnie do pączków trzeba z takim podejściem :) Smacznego Wam życzę!
Usuń