Za każdym razem, kiedy zrobię taki deser galaretkowy z owocami, zastanawiam się dlaczego tak dawno go nie robiłam. Jest mało pracochłonny i smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Zimą można wykorzystać banany, jabłka i pomarańcze oraz owoce z puszki.
Lato daje niezliczoną ilość smakowych kombinacji.
Składniki (na 5 porcji):
- 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie truskawkowe)
- 1 banan
- 1 jabłko
- 5 połówek brzoskwiń z puszki
- 200 g jogurtu naturalnego
Jedną galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją (w 500 ml wrzątku). Ostudzić i wlać do pucharków. Owoce pokroić w kostkę i wrzucać warstwami do galaretki. Pucharki wstawić do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku. Ostudzić i wymieszać z jogurtem naturalnym - najlepiej ubić mikserem na wysokich obrotach. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki, żeby deser stężał.
Przepisy na inne galaretkowe desery znajdziecie tutaj (klik).
muszę zrobić *.*
OdpowiedzUsuńSandra - :)
UsuńPięknie prezentują się te desery w pucharach z kawiarni Grycan
OdpowiedzUsuńAnonimowy Komentatorze,
Usuńdziękuję za ocenę deseru, jednak w związku z tym, ze powyższy komentarz odebrałam jako insynuację przywłaszczenia sobie pucharów z kawiarni (na co szczerze mówiąc nigdy bym nie wpadła, choć nie ukrywam, że klientką kawiarni bywam) wyjaśniam, iż faktycznie mają one nawet logo firmy. Mało tego jestem jeszcze w posiadaniu dwóch firmowych łyżeczek do kompletu. Całość otrzymałam w ramach pamiątkowego upominku po konferencji z marką Grycan http://bajkorada.blogspot.com/2014/03/grycan-lody-od-pokolen.html
Tak więc podsumowując, nie pochodzą z kawiarni, a są prezentem od Właścicieli marki.
Dzięki za wyjaśnienie 😉
UsuńKrzywa kromeczka - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAniu cudowne pucharki i ulubiony deser moich dzieciaków (dla Olka niestety w wersji bez owoców:() .... buziaki
OdpowiedzUsuńJola - u nas o dziwo Olek zjadł cały:) więc za kilka lat i Ty masz szansę się cieszyć :)
Usuń