09:05

Krakersy serowe

Kolejne ciastka upieczone przez dwóch Olków (klik)
Tym razem wytrawne serowe krakersy, które posmakowały wszystkim i mimo iż było ich naprawdę sporo, to zniknęły ekspresowo. Bardzo fajny wypiek na imprezy dla dzieci i dla dorosłych :)
Przepis podstawowy można wzbogacić dodatkiem ulubionych ziół. 
Przepis z Moich Wypieków.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 75 g masła (zimnego)
  • 120 g sera żółtego (najlepiej o wyraźnym smaku, startego na drobnych oczkach)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól do posypania po wierzchu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Powinno wyjść elastyczne i nie klejące się. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. 
Wyjąć z lodówki i rozwałkować jak najcieniej (może nawet prześwitywać). Pokroić na kwadraty, przełożyć na blaszkę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) i nakłuć widelcem. Lekko oprószyć solą. Piec około 7 minut w 220 stopniach. Powinny się lekko zarumienić.  



Zapraszamy Was do obejrzenia krakersów serowych przygotowanych przez drugiego Olka (klik).

6 komentarzy:

  1. Aniu przekaż Olkowi, że wyszły mu krakerniczki (taką nazwę nadały im moje dzieciaki) I klasa:) .... Przepiękne i na pewno pyszne:) .... pozdrawiamy Was serdecznie i do kolejnego pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dziękuję i przekazuję :)

      Usuń
  2. Iga zobaczyła Olka w dwóch odsłonach i mówi, ale oni są do siebie podobni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - jak dwie krople wody ;)

      Usuń
  3. Ten ser potrzeć, czy jak? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej na drobnych oczkach ;)

      Usuń