Pączki hiszpańskie, czy inaczej gniazdka hiszpańskie, to nic innego jak smażone ciasto ptysiowe, polane lukrem.
Moim do oryginalnych trochę brakuje. Zabrakło urody, ale smak był jak trzeba i o niebo lepszy od wszystkich kupnych, jakie było mi dane w życiu jadać. Wygląd wziął się ze zbyt małej średnicy końcówki do wyciskania ciasta, krążki po prostu były za chude.
Składniki:
- 200 g mąki (tortowej)
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 4 jajka (duże)
- szczypta soli
- olej do smażenia (min. 1/2 l)
- lukier (3/4 szklanki cukru pudru + sok z cytryny)
Wodę, masło i szczyptę soli zagotować. Wsypać mąkę i cały czas mieszając trzymać nadal na ogniu, do momentu, aż masa będzie odchodzić od garnka (powinna lśnić). Ciasto ostudzić. Ostudzone zmiksować z jajkami (dodając po jednym jajku).
Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskać kółka (żeby gniazdko było wyższe, należy zrobić kółko z dwóch warstw). Nożyczkami pociąć papier z kółkami na kwadraty (można wcześniej wyciąć kwadraty, ale mój papier wywijał się i nie było to wygodne).
Rozgrzać olej i smażyć gniazdka (ogień nie powinien być zbyt duży, najlepsza temp. oleju to ok. 180 stopni). Wkładać gniazdko z papierem i po chwili go zdejmować (wkładać papierem do góry). Smażyć na złoto z obu stron.
Usmażone gniazdka odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzone lukrować (do cukru pudru dodać sok z cytryny, ok. 1/2 soku z dużej cytryny, jeśli będzie zbyt gęsty to dodać odrobinę wody)
Inne propozycje na Tłusty Czwartek znajdziecie tutaj (klik).
Pamiętam, jak w dzieciństwie mama mi takie kupowała:)
OdpowiedzUsuńOlga Pi - a ja w dzieciństwie w ogóle ich nie znałam, poznałam dopiero na studiach :)
UsuńWyglądają pysznie musze zrobić tylko niemam szprycy lub rękawa muszę kupić i do dzieła pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRenia - no to koniecznie, bo i do innych rzeczy się przydadzą :)
UsuńBardzo pysznie wyglądają;))) też robiłam w weekend:)
OdpowiedzUsuńZ miłości do słodkości - wyglądają gorzej niż smakowały :)
UsuńKrzywa kromeczka - serdecznie dziękuję za zaproszenie
OdpowiedzUsuńAniu a ja uważam, że są idealne:) .... mój Mąz uwielbia te hiszpańskie gniazdka:)
OdpowiedzUsuńJola - dziękuję, ja się pocieszam, że nie ważne czy chude, w smaku żadne sklepowe ich nie pokonają :)
Usuń