niedziela, 8 lutego 2015

Pączki hiszpańskie, gniazdka

pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, czy inaczej gniazdka hiszpańskie, to nic innego jak smażone ciasto ptysiowe, polane lukrem. 
Moim do oryginalnych trochę brakuje. Zabrakło urody, ale smak był jak trzeba i o niebo lepszy od wszystkich kupnych, jakie było mi dane w życiu jadać. Wygląd wziął się ze zbyt małej średnicy końcówki do wyciskania ciasta, krążki po prostu były za chude. 

Składniki:

  • 200 g mąki (tortowej)
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka (duże)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (min. 1/2 l)
  • lukier (3/4 szklanki cukru pudru + sok z cytryny)

Wodę, masło i szczyptę soli zagotować. Wsypać mąkę i cały czas mieszając trzymać nadal na ogniu, do momentu, aż masa będzie odchodzić od garnka (powinna lśnić). Ciasto ostudzić. Ostudzone zmiksować z jajkami (dodając po jednym jajku). 
Przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskać kółka (żeby gniazdko było wyższe, należy zrobić kółko z dwóch warstw). Nożyczkami pociąć papier z kółkami na kwadraty (można wcześniej wyciąć kwadraty, ale mój papier wywijał się i nie było to wygodne). 
Rozgrzać olej i smażyć gniazdka (ogień nie powinien być zbyt duży, najlepsza temp. oleju to ok. 180 stopni). Wkładać gniazdko z papierem i po chwili go zdejmować (wkładać papierem do góry). Smażyć na złoto z obu stron. 
Usmażone gniazdka odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzone lukrować (do cukru pudru dodać sok z cytryny, ok. 1/2 soku z dużej cytryny, jeśli będzie zbyt gęsty to dodać odrobinę wody)


Inne propozycje na Tłusty Czwartek znajdziecie tutaj (klik).



10 komentarzy:

  1. Pamiętam, jak w dzieciństwie mama mi takie kupowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga Pi - a ja w dzieciństwie w ogóle ich nie znałam, poznałam dopiero na studiach :)

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie musze zrobić tylko niemam szprycy lub rękawa muszę kupić i do dzieła pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renia - no to koniecznie, bo i do innych rzeczy się przydadzą :)

      Usuń
  3. Hey,
    Zbieram chetnych do akcji " Badz fit , na co dzien i od święta". Akcja polega na wykonaniu dwóch dań kuchni fit , w wersji codziennej i na świateczny obiad. Dania przygotujemy w dniach 20,21,22 lutego, publikacja na blogach w dniu 24.02.2015r. godz. 19:30.
    Osoby chetne zapraszam na mojego bloga : www.krzywkromeczka.blogspot.com i wpisanie się na listę chętnych w poscie na w.w temat.
    Pozdrawiam i zachecam do udziału.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - serdecznie dziękuję za zaproszenie

      Usuń
  4. Bardzo pysznie wyglądają;))) też robiłam w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z miłości do słodkości - wyglądają gorzej niż smakowały :)

      Usuń
  5. Aniu a ja uważam, że są idealne:) .... mój Mąz uwielbia te hiszpańskie gniazdka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - dziękuję, ja się pocieszam, że nie ważne czy chude, w smaku żadne sklepowe ich nie pokonają :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.