13:39

Kotlety w kokosowej panierce


Już kiedyś pisałam, że nie jestem wielką zwolenniczką kotletów w panierce, ale moja rodzina nie daje mi o nich zapomnieć. 
Kotlet to nadal jedno z atrakcyjniejszych dań obiadowych męża i dzieci. 
Od jakiegoś czasu podaję go również w nieco pikantnej, kokosowej panierce i ta wersja bardzo urzekła zwłaszcza męską część rodziny. Nie ukrywam, że i mi smakuje. 

Składniki:

  • mięso na 5 kotletów (na zdjęciu z indyka, ale może być też pierś z kurczaka)
  • 2 małe jajka
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • sól 
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Mięso umyć, osuszyć i posolić. W misce wymieszać mąkę z wiórkami oraz papryką i kurkumą (ilość mąki oraz wiórków podaję orientacyjnie, jest ona uzależniona od wielkości kotletów - można ją zwiększyć lub zmniejszyć). 
W drugiej misce rozmieszać jajka z odrobiną soli. Mięso panierować w rozmieszanych jajkach, a następnie obtaczając w panierce. Czynności te powtórzyć (obtoczyć dwukrotnie zarówno w jajkach, jak i w panierce). 
Kotlety smażyć na maśle klarowanym lub oleju (polecam masło). 

Przepisy na innego rodzaju kotlety znajdziecie tutaj (klik).

4 komentarze:

  1. łooo jakie to musi być pyszne, a ja na bezpanierowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro zrobię :) mmm.... robiłam w panierce z kalafiora i była pyszne a te pewnie bedą jeszcze pyszniejsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. AniBarPioMar - panierka z kalafiora? Czy kotlety z kalafiora w panierce? Ale mnie zaintrygowałaś :)

      Usuń