08:17

Zupa rybna z czerwoną fasolą

zupa rybna
Ta zupa jest po prostu przepyszna!
Każdego przekona do jedzenia zup rybnych!
Każdego, kto tylko zechce spróbować. 
I niech Was nie zniechęca dodatek fasoli. Pasuje idealnie. 

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych (użyłam mintaja)
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średni por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki pasty chili (można pominąć lub zamienić na paprykę suszoną)
  • garść świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz - do smaku


Warzywa obrać i pokroić w kostkę, pora w półplasterki. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, lekko podsmażyć pokrojone warzywa (na oliwie). Następnie zalać wodą (nieco więcej niż do zakrycia składników i dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz sól. Gotować ok. 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w większą kostkę rybę. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać pastę chili, listki świeżej bazylii (duże można porwać na kawałki) oraz sól i pieprz do smaku. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Zupę zdjąć z ognia i wymieszać z odsączoną fasolką. 



Polecam też zupę z łososia (klik)




10 komentarzy:

  1. Rybne bardzo lubię a Twoja z fasolką wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    co za zupka!
    Mniammmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - no nie chwaląc się powiem, że wspaniała :)

      Usuń
  3. Aniu no własnie ... bo jaj jakoś nie mogę się przemóc do spróbowania zupy rybnej .... ciekawe czy ta wersja dałaby rade przełamac moją dziwną niechęć?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja sobie zapamietuje, bo widze, ze moze sie przydac!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń