Sycąca, najlepsza na sezon jesienno-zimowy.
Można ją przygotować na mięsnym wywarze lub tylko na oliwie. Ja polecam wersję na oliwie, z chwilę podsmażonymi warzywami i z dodatkiem pieczonego lub gotowanego mięsa.
Zielona soczewica wymaga troszkę dłuższego czasu gotowania niż czerwona, ale nie rozpada się w zupie.
Po inne przepisy z zastosowaniem soczewicy zapraszam tutaj (klik).
Składniki:
- 2-3 łyżki oliwy
- kawałek mięsa (u mnie pieczona dzień wcześniej pierś z kurczaka, może być gotowana)
- mały por
- 2 marchewki (średnia)
- 1 pietruszka (mała)
- pół małego selera
- liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- majeranek (około 1/2 łyżeczki)
- papryka (najlepiej ostra, ale jeśli zupę mają jeść dzieci to ostrożnie z ilością)
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chwilę podsmażyć na oliwie i zalać wodą (około 1,5 litra - ilość wody potem można zwiększyć). Dodać liść laurowy, sól, ziele angielskie i ząbek czosnku (obrany). Po 5 minutach dodać soczewicę i gotować około 30 minut. Po upływie tego czasu dodać przecier pomidorowy, majeranek oraz pieprz i paprykę, ewentualnie doprawić do smaku solą. Dodać pokrojone w kostkę mięso i gotować jeszcze chwilę, upewniając się czy soczewica zmiękła.
Pyszna zupa, ja ją zrobię może w formie bezmięsnej dla córki - sama też chętnie taką zjem :)
OdpowiedzUsuńGrażyna - wersja bezmięsna jak najbardziej, szczerze mówiąc to częściej robię ją właśnie tylko na oliwie :)
OdpowiedzUsuńDoskonała!! Zdecydowanie moje smaki i o dziwo moje dzieci również zjadają je ze smakiem!
OdpowiedzUsuńŁucja - o dziwo moje również :)
UsuńPrzepysznie wygląda ta zupa i na pewno jest sycąca:) Buziaki Aniu:)
OdpowiedzUsuńJola - zgadza się :)
UsuńZrobiłam, z wieprzowiną gotowaną, bo nie było kurczaka pod ręką :) Wyszła bardzo smaczna, sycąca i do powtórzenia z całą pewnością nie tylko raz. Miłej niedzieli.
OdpowiedzUsuńziemianka
Ziemianka - cieszę się, że smakowała :) W zasadzie każde mięso się do niej nadaje :)
UsuńZrobiłam taką na kosci schabowej, równie pyszna. nawet mąż wcinał ze smakiem:) Zastanawiam sie jak można przyrządzać soczewicę na parowarze? ostatnio zakupialam pietrowy philipiaka. Ma ktoś pomysl?
OdpowiedzUsuńPewnie tak jak ryż. Nie mam profesjonalnego parowaru, ale w tym z pewnością jest jakiś koszyczek przeznaczony na takie produkty.
UsuńJa zupy z soczewicy gotuje w szybkowarze. Wrzucam wszystko razem i za 10 minut mam gotową zupę. Fakt że tak jak Ty gotuje na oliwie.
OdpowiedzUsuńOstatnio zajadałam się pyszną zupą u koleżanki, którą przyprawiła curry i imbirem, nie sądziłam, że może to być tak ciekawe połączenie:) Chyba, też korzystała z tego parowara z philipiaka. Szkoda, że tyle kosztuje bo tez bym chciała takie cacko:)
OdpowiedzUsuń