czwartek, 26 lutego 2015

Zupa z zieloną soczewicą



Sycąca, najlepsza na sezon jesienno-zimowy. 
Można ją przygotować na mięsnym wywarze lub tylko na oliwie. Ja polecam wersję na oliwie, z chwilę podsmażonymi warzywami i z dodatkiem pieczonego lub gotowanego mięsa. 
Zielona soczewica wymaga troszkę dłuższego czasu gotowania niż czerwona, ale nie rozpada się w zupie. 
Po inne przepisy z zastosowaniem soczewicy zapraszam tutaj (klik).

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy 
  • kawałek mięsa (u mnie pieczona dzień wcześniej pierś z kurczaka, może być gotowana)
  • mały por
  • 2 marchewki (średnia)
  • 1 pietruszka (mała)
  • pół małego selera
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek (około 1/2 łyżeczki)
  • papryka (najlepiej ostra, ale jeśli zupę mają jeść dzieci to ostrożnie z ilością)

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chwilę podsmażyć na oliwie i zalać wodą (około 1,5 litra - ilość wody potem można zwiększyć). Dodać liść laurowy, sól, ziele angielskie i ząbek czosnku (obrany). Po 5 minutach dodać soczewicę i gotować około 30 minut. Po upływie tego czasu dodać przecier pomidorowy, majeranek oraz pieprz i paprykę, ewentualnie doprawić do smaku solą. Dodać pokrojone w kostkę mięso i gotować jeszcze chwilę, upewniając się czy soczewica zmiękła. 

12 komentarzy:

  1. Pyszna zupa, ja ją zrobię może w formie bezmięsnej dla córki - sama też chętnie taką zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażyna - wersja bezmięsna jak najbardziej, szczerze mówiąc to częściej robię ją właśnie tylko na oliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała!! Zdecydowanie moje smaki i o dziwo moje dzieci również zjadają je ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja - o dziwo moje również :)

      Usuń
  4. Przepysznie wygląda ta zupa i na pewno jest sycąca:) Buziaki Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, z wieprzowiną gotowaną, bo nie było kurczaka pod ręką :) Wyszła bardzo smaczna, sycąca i do powtórzenia z całą pewnością nie tylko raz. Miłej niedzieli.

    ziemianka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemianka - cieszę się, że smakowała :) W zasadzie każde mięso się do niej nadaje :)

      Usuń
  6. Zrobiłam taką na kosci schabowej, równie pyszna. nawet mąż wcinał ze smakiem:) Zastanawiam sie jak można przyrządzać soczewicę na parowarze? ostatnio zakupialam pietrowy philipiaka. Ma ktoś pomysl?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak jak ryż. Nie mam profesjonalnego parowaru, ale w tym z pewnością jest jakiś koszyczek przeznaczony na takie produkty.

      Usuń
  7. Ja zupy z soczewicy gotuje w szybkowarze. Wrzucam wszystko razem i za 10 minut mam gotową zupę. Fakt że tak jak Ty gotuje na oliwie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio zajadałam się pyszną zupą u koleżanki, którą przyprawiła curry i imbirem, nie sądziłam, że może to być tak ciekawe połączenie:) Chyba, też korzystała z tego parowara z philipiaka. Szkoda, że tyle kosztuje bo tez bym chciała takie cacko:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.