Proste w wykonaniu bułeczki drożdżowe z makiem. Upiekłam je wieczorem i jeszcze ciepłe zjedliśmy na kolację, a rano na śniadanie - nadal były przyjemnie świeże (tylko trzeba je zawinąć, najlepiej w lnianą ściereczkę). Oczywiście mak można zamienić na inne ulubione ziarenka.
Składniki (na 16 bułeczek):
Po przepisy na innego rodzaju domowe pieczywo zapraszam tutaj (klik).
Składniki (na 16 bułeczek):
- 4 szklanki mąki pszennej (może być chlebowa, ale również tortowa)
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- 1 łyżeczka soli
- 20 ml oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- ok. 1,5 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki maku do posypania po wierzchu +2-3 łyżki mleka
Po przepisy na innego rodzaju domowe pieczywo zapraszam tutaj (klik).
mniamuś :)
OdpowiedzUsuńAniBArPioMar - dziękuję :)
UsuńAniu,
OdpowiedzUsuńco za cuda!
Sięgam po bułeczkę...
Amber - smacznego :) i dziękuję
UsuńPysznie wyglądają :) Też niedawno robiłam bułki z makiem, ale zupełnie inaczej. Następnym razem chyba zainspiruję się Twoim przepisem ;)
OdpowiedzUsuńAnia S. - :)
UsuńAniu upieczone już dwukrotnie, pyszne, mięciutkie .... dzieciaki bardzo chętnie je zajadają... a ponadto z ciastem wspaniale się pracuje:). Dziękujemy za przepis
OdpowiedzUsuńJola - bardzo się cieszę, że Wam smakują :)
Usuń