19:14

Budyń czekoladowy


Budyń domowy to jest to! A jeśli jeszcze jest czekoladowy, to jest już po prostu idealny. 
Jest to jeden z najszybszych deserów i zawsze się udaje. 
Jeżeli wolicie inne smaki, to proponuję również waniliowy lub bananowy

Składniki (5 porcji):

  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 50 g gorzkiej czekolady

W garnku zagotować 500 ml mleka z 4 łyżkami cukru oraz masłem. 
Przy pomocy miksera ubić pozostałe mleko z żółtkami i mąką ziemniaczaną oraz kakao, a następnie wlać powstałą masę do gotującego się mleka.
Gotować około 2 minut intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Krótko wymieszać (tak żeby powstały smugi, ale żeby czekolada nie rozpuściła się zupełnie) i od razu przelać do salaterek. Wierzch można ozdobić startą czekoladą lub bakaliami.

12 komentarzy:

  1. Jak dawno nie jadłam takiego domowego budyniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla każdego łasucha idealny!
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena - zwłaszcza dla takiego, co lubi czekoladę ;)

      Usuń
  3. Aniu uwielbiamy domowe budynie .... z wielka przyjemnością porwe pucharek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity budyń Aniu!
    Z chęcią bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wiesz ze nigdy nie jadlam takiego domowego. chyba czas sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzywa kromeczka - to koniecznie trzeba :)

      Usuń
  6. Normalnie dzieciństwo mi się przypomniało :) Teraz synkowi trzeba takie przysmaki przygotowywać :)

    OdpowiedzUsuń