Zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na kolejne danie z cyklu Viva la pasta!
Tym razem domowe farfalle, czyli kokardki (wstążki), podałyśmy z aromatycznym fenkułem, marchewką i cytrynową nutą. Danie jest bardzo orzeźwiające i aromatyczne.
Miłośników fenkułów zapewne nie musimy przekonywać :)
Składniki makaronu:
Tym razem domowe farfalle, czyli kokardki (wstążki), podałyśmy z aromatycznym fenkułem, marchewką i cytrynową nutą. Danie jest bardzo orzeźwiające i aromatyczne.
Miłośników fenkułów zapewne nie musimy przekonywać :)
Składniki makaronu:
- 300 g semoliny (lub mąki krupczatki)
- woda
- szczypta soli
Dodatki:
- 1 duży fenkuł
- 1 duża marchew
- 1/2 cytryny
- 5-6 łyżek oliwy
- sól
Z mąki i wody oraz szczypty soli zagnieść sprężyste ciasto (wodę wlewać małymi partiami). Rozwałkować na placek ok. 3 mm i pociąć na prostokąty ok. 2,5 x 3,5 cm. Sklejać kokardki. Makaron gotować w lekko osolonej wodzie, około 5 minut.
Fenkuła oczyścić i pokroić w paski. Marchewkę również pokroić w cienkie paski (ja użyłam do tego skrobaczki do warzyw, powstałe w ten sposób cienkie wstążki pokroiłam wzdłuż nożem). Z cytryny (należy ja wcześniej dobrze wyszorować i sparzyć) zetrzeć skórkę - na tarce o dużych oczkach i wycisnąć sok.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać fenkuła oraz marchew, a po chwili skórkę i sok z cytryny. Posolić i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
Ugotowany makaron wymieszać z warzywami. Danie można polać po wierzchu kilkoma kroplami oliwy.
Zapraszam również do obejrzenia dania przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Jeżeli podoba Wam się nasz makaronowy cykl to serdecznie zapraszamy do śledzenia Viva la pasta! na Facebooku (klik).
Jak pysznie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz na śniadanie...
Amber - :) na śniadanie też się nada :)
UsuńJak dla mnie to bylo wspaniale odkrycie, to polaczenie fenkula z cytryna. Bede powtarzac i to nie jeden raz :)
OdpowiedzUsuńAleksandra - połączenie super :)
UsuńBardzo lubię fenkuł, makaron zresztą też :) Idealny pomysł na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńGin - a przy użyciu kupnego makaronu to już mega ekspresowy :)
UsuńNie znam smaku fenkułu, ale makaron wygląda rzeczywiście świeżo i apetycznie .... może czas poznać się z fenkułem:)
OdpowiedzUsuńJola - poznaj koniecznie. Pyszny również na surowo - jest jeden warunek, musisz akceptować smak anyżu :)
Usuń