poniedziałek, 23 lutego 2015

Farfalle z fenkułem i cytryną

Zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na kolejne danie z cyklu Viva la pasta! 
Tym razem domowe farfalle, czyli kokardki (wstążki), podałyśmy z aromatycznym fenkułem, marchewką i cytrynową nutą. Danie jest bardzo orzeźwiające i aromatyczne. 
Miłośników fenkułów zapewne nie musimy przekonywać :)

Składniki makaronu:

  • 300 g semoliny (lub mąki krupczatki)
  • woda
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 1 duży fenkuł
  • 1 duża marchew
  • 1/2 cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy
  • sól
Z mąki i wody oraz szczypty soli zagnieść sprężyste ciasto (wodę wlewać małymi partiami). Rozwałkować na placek ok. 3 mm i pociąć na prostokąty ok. 2,5 x 3,5 cm. Sklejać kokardki. Makaron gotować w lekko osolonej wodzie, około 5 minut. 

Fenkuła oczyścić i pokroić w paski. Marchewkę również pokroić w cienkie paski (ja użyłam do tego skrobaczki do warzyw, powstałe w ten sposób cienkie wstążki pokroiłam wzdłuż nożem). Z cytryny (należy ja wcześniej dobrze wyszorować i sparzyć) zetrzeć skórkę - na tarce o dużych oczkach i wycisnąć sok. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać fenkuła oraz marchew, a po chwili skórkę i sok z cytryny. Posolić i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. 

Ugotowany makaron wymieszać z warzywami. Danie można polać po wierzchu kilkoma kroplami oliwy. 

Zapraszam również do obejrzenia dania przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii

Jeżeli podoba Wam się nasz makaronowy cykl to serdecznie zapraszamy do śledzenia Viva la pasta! na Facebooku (klik)




8 komentarzy:

  1. Jak pysznie!
    Zjadłabym teraz na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - :) na śniadanie też się nada :)

      Usuń
  2. Jak dla mnie to bylo wspaniale odkrycie, to polaczenie fenkula z cytryna. Bede powtarzac i to nie jeden raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - połączenie super :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię fenkuł, makaron zresztą też :) Idealny pomysł na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin - a przy użyciu kupnego makaronu to już mega ekspresowy :)

      Usuń
  4. Nie znam smaku fenkułu, ale makaron wygląda rzeczywiście świeżo i apetycznie .... może czas poznać się z fenkułem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - poznaj koniecznie. Pyszny również na surowo - jest jeden warunek, musisz akceptować smak anyżu :)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.