Te amerykańskie naleśniki (pancakes) to pierwszy z przepisów mistrza Polski Cukierników - Pawła Małeckiego z książki Cukiernia Lidla, który wypróbowałam.
Książka* jest ciekawą pozycją, zwłaszcza dla początkujących cukierników. Przepisy są moim zdaniem łatwe - ale w wielu przypadkach efekt jest niezwykle elegancki. Są w niej przepisy na ciasta i desery klasyczne, jak i związane ze świętami czy porą roku. Znajdziecie w niej również receptury na domowe przetwory czy pieczywo. Bardzo ładnie wydana pozycja, z pięknymi zdjęciami.
Naleśniki amerykańskie wykonane zgodnie z przepisem Pawła Małeckiego jak dla mnie idealne. Z pewnością będę do książki powracać.
Składniki (dla 4 osób):
Książka* jest ciekawą pozycją, zwłaszcza dla początkujących cukierników. Przepisy są moim zdaniem łatwe - ale w wielu przypadkach efekt jest niezwykle elegancki. Są w niej przepisy na ciasta i desery klasyczne, jak i związane ze świętami czy porą roku. Znajdziecie w niej również receptury na domowe przetwory czy pieczywo. Bardzo ładnie wydana pozycja, z pięknymi zdjęciami.
Naleśniki amerykańskie wykonane zgodnie z przepisem Pawła Małeckiego jak dla mnie idealne. Z pewnością będę do książki powracać.
Składniki (dla 4 osób):
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 g roztopionego masła
- 200 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej lub masło klarowane do smażenia
Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrami i dodać roztopione (ostudzone) masło. Następnie stopniowo dolewać mleko, a później przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać szczyptę soli oraz pianę z białek (białka wmieszać delikatnie łyżką). Smażyć na patelni posmarowanej małą ilością oleju lub masła klarowanego.
Mistrz proponuje do naleśników amerykańskich sos z serka homogenizowanego. My zjedliśmy je z miodem. Przepyszne :)
*jak zdobyć książkę Cukiernia Lidla? (zebrać 6 naklejek o równowartości 50 zł (wydanych na zakupy) + 1 grosz, akcja będzie miała miejsce w marcu 2015 r.)
Pycha, ale z syropem klonowym the best!
OdpowiedzUsuńMaSzMaNaTi - ja wolę z miodem :)
UsuńPiękne , okrągłe placuszki. :)
OdpowiedzUsuńMajana - dziękuję :)
UsuńBędę pilnie zbierać punkciki, bo i tak robię na co dzień zakupy w Lidlu. Pankejki uwielbiamy, zwłaszcza w niedzielny poranek:)
OdpowiedzUsuńJola - a u nas było kilka mniej udanych prób i te są wreszcie idealne i nadające się na weekendowe śniadanie :)
UsuńWłaśnie przed chwilą je zrobiłam. Wyszły pyszne! Polecam dla wszystkich :) Pozdrawiam, Weronika :)
OdpowiedzUsuńWeronika - bardzo się cieszę, że smakowały :)
UsuńNajlepsze jakie jadłam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń