niedziela, 15 lutego 2015

Gofry belgijskie


Gofry belgijskie są inne niż te, do których przywykliśmy. 
Są twardsze i słodsze. Przyrządza się je na drożdżach. 
Nas zachwyciły. 
Przejrzałam wiele przepisów i byłam przerażona ilością dodawanego cukru, zredukowałam go więc (w stosunku do niektórych receptur, nawet o połowę), a i tak należą one do najsłodszych, jakie jadłam w życiu. Taka ich uroda. 
Nie zmienia to faktu, że smak jest niesamowity. Cukier wspaniale się karmelizuje. W środku pozostają miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Jedliśmy same, bez dodatków, bo aromat wanilii i słodkość cukru są już wystarczające. 
Do ich przyrządzenia niezbędne jest użycie cukru perlistego (to taki cukier jak na zdjęciu). 

Składniki (na około 20 gofrów):
  • 200 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru perlistego
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka (letniego)
  • laska wanilii
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 1/2 łyżeczki cukru (zwykłego)
W misce wymieszać jajka z mlekiem i masłem. Dodać mąkę, drożdże i 1/2 łyżeczki cukru oraz ziarenka z laski wanilii (laskę przecinamy wzdłuż i końcówką noża zeskrobujemy ziarenka z obu połówek) - mieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto odstawić na min. godzinę - powinno wyrosnąć, choć moje jakoś spektakularnie nie zwiększyło swojej objętości, za to podczas pieczenia rosło nienagannie. 
Wyrośnięte ciasto wymieszać z cukrem perlistym - przy pomocy łyżki. 
Rozgrzać gofrownicę i łyżką (a najlepiej taką do nakładania lodów), kłaść porcje ciasta na środku. Nie rozsmarowywać. Piec około 5 minut (czas może być różny, w różnych gofrownicach). Gofry studzić najlepiej na kratce. 





8 komentarzy:

  1. ja bardzo sobie cenię gofry drożdżowe. Takich z perlistym cukrem jeszcze nie próbowałam. Rzeczywiście dużo tu cukru, ale skuszę się i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia c - moim skromnym zdaniem można by obciąć do pół szklanki, ale chyba by już za bardzo odbiegały od oryginału :)

      Usuń
  2. Moja rodzinka tez lubi gofry, pora wypróbować belgijskie :). Nawet nie wiedziałam o istnieniu cukru perlistego. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - bardzo je Wam polecam, cukier perlisty ja mam w czerwonym opakowaniu (cukier królewski)

      Usuń
  3. przypominają mi ciasteczka z dzieciństwa, które moja ciocia robiła w formie na kuchni kaflowej.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimowa - mi smakiem kojarzą się właśnie z jakimiś ciastkami, ale nie mogę dojść z jakimi :) i też właśnie takimi z dzieciństwa :)

      Usuń
  4. Piekłam kiedyś gofry belgijskie, tylko raz ... bo nie można się było od nich oderwać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gofry..a dawno już nie jadłam. Musze je zrobić na niedzielę - nie ma to tamto :)

    www.MartynaG.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.