12:01

Sernik na zimno z czekoladą


Sernik, który można przygotować w dwóch wersjach, dla dzieci i dla dorosłych. Ja przedstawiam wersję dla dzieci (z mlekiem, ale jeżeli chcecie przyrządzić go z alkoholową nutą, to mleko (użyte do polewy) należy zamienić na alkohol). Obie wersje są przepyszne. Sernik jest bardzo łatwy do przyrządzenia. 

Składniki (blacha 25 cm x 35 cm):

  • 1 kg twarogu do serników (z wiaderka)
  • 400 ml śmietany 30 % (schłodzonej)
  • herbatniki (duża paczka - do wyłożenia spodu blaszki)
  • 4 łyżki żelatyny
  • cukier puder do smaku 
  • polewa: 6 łyżek masła, 6 łyżek cukru pudru, 6 łyżek kakao, 6 łyżek mleka (w wersji dla dorosłych 6 łyżek mocnego alkoholu)





Spód blaszki wyłożyć herbatnikami.
W rondelku zagotować składniki polewy. Chwilę trzymać na małym gazie, cały czas mieszając, a następnie odstawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki wrzątku.
Ubijać śmietanę na wysokich obrotach. Kiedy zacznie sztywnieć, dodać twaróg (cały czas ubijać mikserem, na zwolnionych obrotach) i cukier puder (ilość w zależności od preferencji, daję 5-6 łyżek). Do masy wlać żelatynę (należy ją dokładnie rozmieszać, żeby nie miała grudek).
Na herbatniki wylać połowę polewy. Wyłożyć masę serową, a na wierzch (przy pomocy łyżki) wylać pozostałą polewę czekoladową. Sernik schłodzić w lodówce min. 2 godziny. 

6 komentarzy:

  1. Aniu nawet nie chcę myśleć jak on smakuje. Z miłą chęcią, łyżkami prosto z blachy nawet.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, jestem pewna, że był wyjątkowo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię przyrządzać sernik na zimno ;> Nie trzeba już męczyć się z piekarnikiem, tym bardziej, że w moim przypadku jest nieprzewidywalny :P

    OdpowiedzUsuń