Sernik, który można przygotować w dwóch wersjach, dla dzieci i dla dorosłych. Ja przedstawiam wersję dla dzieci (z mlekiem, ale jeżeli chcecie przyrządzić go z alkoholową nutą, to mleko (użyte do polewy) należy zamienić na alkohol). Obie wersje są przepyszne. Sernik jest bardzo łatwy do przyrządzenia.
Składniki (blacha 25 cm x 35 cm):
- 1 kg twarogu do serników (z wiaderka)
- 400 ml śmietany 30 % (schłodzonej)
- herbatniki (duża paczka - do wyłożenia spodu blaszki)
- 4 łyżki żelatyny
- cukier puder do smaku
- polewa: 6 łyżek masła, 6 łyżek cukru pudru, 6 łyżek kakao, 6 łyżek mleka (w wersji dla dorosłych 6 łyżek mocnego alkoholu)
W rondelku zagotować składniki polewy. Chwilę trzymać na małym gazie, cały czas mieszając, a następnie odstawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w ok. 1/4 szklanki wrzątku.
Ubijać śmietanę na wysokich obrotach. Kiedy zacznie sztywnieć, dodać twaróg (cały czas ubijać mikserem, na zwolnionych obrotach) i cukier puder (ilość w zależności od preferencji, daję 5-6 łyżek). Do masy wlać żelatynę (należy ją dokładnie rozmieszać, żeby nie miała grudek).
Na herbatniki wylać połowę polewy. Wyłożyć masę serową, a na wierzch (przy pomocy łyżki) wylać pozostałą polewę czekoladową. Sernik schłodzić w lodówce min. 2 godziny.
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńwoow ale pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAniu nawet nie chcę myśleć jak on smakuje. Z miłą chęcią, łyżkami prosto z blachy nawet.
OdpowiedzUsuńMniam, jestem pewna, że był wyjątkowo pyszny :)
OdpowiedzUsuńLubię przyrządzać sernik na zimno ;> Nie trzeba już męczyć się z piekarnikiem, tym bardziej, że w moim przypadku jest nieprzewidywalny :P
OdpowiedzUsuńO mamo co za pyszności !!!
OdpowiedzUsuń