Włoskie paluszki, które można kupić w sklepie, ale można też zupełnie tanio i bez żadnych polepszaczy, przygotować w domu.
Można je urozmaicić dowolnymi dodatkami. Dodać do środka ulubione zioła lub posypać ziarenkami.
U nas są szczególnie lubiane przez dzieci i bardzo dobrze sprawdzają się na różnych imprezach.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki ulubionych ziół
- opcjonalnie sezam lub mak do posypania po wierzchu
Wszystkie składniki (oprócz ziarenek do posypywania) wymieszać ze sobą i wyrobić sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kilka wałków. Wałki kroić na mniejsze porcje i formować cienkie paluszki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić 10-15 minut (można posmarować wodą i posypać ziarenkami) i piec w 200 stopniach około 15-17 minut (w zależności od grubości paluszków).
Podawać jako samodzielną przekąskę lub z sosami.
Uwielbiam te paluchy :)
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie, może i moje dzieciaki je polubią:). Buziaki i wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla Was Aniu:)
OdpowiedzUsuń