poniedziałek, 8 grudnia 2014

Miękkie pierniczki nadziewane


To są miękkie pierniczki, które nie wymagają żadnego czekania. Zrobiłam je zarówno w wersji nadziewanej (boskie!) jak i zwyczajnej. Polałam mleczną czekoladą (można też gorzką). 
Są rewelacyjne! A właściwie to już ich nie ma... Z pewnością będę robić kolejne, bo rodzina się domaga. 
Przepis znalazłam na blogu Sto kolorów kuchni.

Składniki (ok. 30 nadziewanych pierników):

  • 100 g miodu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 65 g masła
  • 50 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 białko
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • powidła śliwkowe 
  • czekolada (100 g)
Miód podgrzać z przyprawami. Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzić. Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę wymieszać z kakao. 
Białko ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać żółtka i cały czas ubijać. Następnie (na zmniejszonych obrotach) dodać mąkę z kakao, śmietanę z sodą i miód z przyprawami. Wyłączyć mikser. Zmienić końcówki na haki i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto schować do lodówki na min. 24 godziny. 
Stolnicę wysypać mąką i wyłożyć ciasto (najlepiej podzielić je na dwie części). Rozwałkować na placki o grubości 3-4 mm (jeżeli ciasto się klei to podsypać mąką). Na jednym placku ułożyć kupki powideł i zakryć drugim plackiem. W miejscach uwypukleń wycinać pierniki (tak, żeby powidła znalazły się dokładnie w środku piernika, brzegi sam e się skleją). Pierniki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzić na kratce. Ostudzone pierniki można oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 




Wpis dodaję do Festiwalu pierniczków:





8 komentarzy:

  1. świetnie wyglądają:) na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadziewane są najlepsze! :) A takie domowej roboty to już w ogóle muszą smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda Lena - nie sposób się nie zgodzić ;)

      Usuń
  3. Cudowne:). Nie robiłam jeszcze nadziewanych pierniczków:) .... ale mam je w planach w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu - skuś się, bo naprawdę warto :)

      Usuń
  4. Z moich nadziewanych planów syn brutalnie kazał mi zrezygnować, zrobiliśmy pierniczki z tego przepisu, ale - nienadziane:( i tak są pyszne, piekły się 5 min, trochę wyrosły, są miękko-chrupiące! Dzięki, za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza Bela - z dziećmi już tak bywa :) Kiedyś z tego wyrosną. Polecam na przyszły rok nastawienie piernika staropolskiego - teraz wyjmuję go po kawałku i w zależności od możliwości przerobowych i nastrojów dzieci pieczemy partiami :) Te pierniczki też są mięciutkie od razu i tez można je nadziać http://bajkorada.blogspot.com/2013/01/piernik-staropolski.html

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.