Dzisiejsza propozycja to kotlety mielone z indyka, faszerowane pieczarkami.
Ta urozmaicona wersja tradycyjnych mielonych u mnie sprawdza się przy większych imprezach np. z okazji chrzcin czy komunii. Goście zawsze sobie chwalą takie kotlety i jest to danie, które z reguły znika w całości. W takim przypadku dobrze jest uformować więcej mniejszych kotlecików.
Na tradycyjny obiad (12 kotletów, na dwa dni:)) podaję proporcje poniżej:
- 500 g mięsa mielonego (tu z indyka, ale może być też inne)
- 1 średnia cebula
- 250 g pieczarek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 bułka (pszenna)
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Lekko posolić. Pieczarki umyć dokładnie (nie obierać) i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Bułkę rozdrobnić, namoczyć (w wodzie lub mleku) i dokładnie odcisnąć.
Mięso mielone - ważne jest żeby było dobrego gatunku (staram się unikać gotowego - garmażeryjnego, najlepiej zmielić samemu lub kupić w sklepie, w którym jest ono mielone na miejscu), wymieszać z jajkiem, ostudzoną cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i przyprawami oraz odciśniętą bułką. W zależności od rodzaju mięsa można dodać odrobinę bułki tartej, jeżeli jest za mało zwarte - w przypadku tych kotletów jest to pożądane, żeby dały się faszerować. Tak przygotowane mięso podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją i położyć na niej farsz pieczarkowy (do pieczarek można też dodać np. posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek). Część mięsa przesunąć ku górze i uformować kulkę (farsz powinien być szczelnie zamknięty w środku). Kotleta obtoczyć w bułce tartej, lekko spłaszczyć i smażyć na oleju.
Kotlety najlepiej odgrzewać w piekarniku.
Uwielbiam takie kotleciki :) Ja zwykle do pieczarek dodaję jeszcze sporo natki, ale to kwestia gustu :)
OdpowiedzUsuńWedelka - też właśnie napisałam, ze można dodać natkę lub szczypiorek :)
UsuńUstawiam się w kolejce po jedna porcję, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńNapiecyku.pl - bardzo dziękuję :)
UsuńJustyna - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kotlety z pieczarkami .... wcale się nie dziwię, że są chwalone:)
OdpowiedzUsuńmniammmmmmmm
OdpowiedzUsuń