środa, 3 grudnia 2014

Kotlety mielone z pieczarkami


Dzisiejsza propozycja to kotlety mielone z indyka, faszerowane pieczarkami. 
Ta urozmaicona wersja tradycyjnych mielonych u mnie sprawdza się przy większych imprezach np. z okazji chrzcin czy komunii. Goście zawsze sobie chwalą takie kotlety i jest to danie, które z reguły znika w całości. W takim przypadku dobrze jest uformować więcej mniejszych kotlecików. 

Na tradycyjny obiad (12 kotletów, na dwa dni:)) podaję proporcje poniżej:

  • 500 g mięsa mielonego (tu z indyka, ale może być też inne)
  • 1 średnia cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 bułka (pszenna)
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju. Lekko posolić. Pieczarki umyć dokładnie (nie obierać) i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Bułkę rozdrobnić, namoczyć (w wodzie lub mleku) i dokładnie odcisnąć. 
Mięso mielone - ważne jest żeby było dobrego gatunku (staram się unikać gotowego - garmażeryjnego, najlepiej zmielić samemu lub kupić w sklepie, w którym jest ono mielone na miejscu), wymieszać z jajkiem, ostudzoną cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i przyprawami oraz odciśniętą bułką. W zależności od rodzaju mięsa można dodać odrobinę bułki tartej, jeżeli jest za mało zwarte - w przypadku tych kotletów jest to pożądane, żeby dały się faszerować. Tak przygotowane mięso podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją i położyć na niej farsz pieczarkowy (do pieczarek można też dodać np. posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek). Część mięsa przesunąć ku górze i uformować kulkę (farsz powinien być szczelnie zamknięty w środku). Kotleta obtoczyć w bułce tartej, lekko spłaszczyć i smażyć na oleju. 
Kotlety najlepiej odgrzewać w piekarniku. 
 

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kotleciki :) Ja zwykle do pieczarek dodaję jeszcze sporo natki, ale to kwestia gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka - też właśnie napisałam, ze można dodać natkę lub szczypiorek :)

      Usuń
  2. Ustawiam się w kolejce po jedna porcję, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napiecyku.pl - bardzo dziękuję :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię kotlety z pieczarkami .... wcale się nie dziwię, że są chwalone:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.