10:51

Pstrąg pieczony


Moja najprostsza i jednocześnie najbardziej ulubiona wersja pieczonego pstrąga. 
Zamiast natki pietruszki można również dać koperek, albo jedno i drugie. 
Danie proste, ale zarazem wykwintne. 

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 1 średnia cebula
  • 4 plasterki cytryny
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa

Pstrągi oczyścić, oskrobać z łusek (ja odcinam głowy). 
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Posolić i posypać pieprzem. Natkę posiekać. Pstrągi posolić i nafaszerować cebulą, natką i na koniec włożyć plasterki cytryny. Ryby ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (lub na blaszce)  i po wierzchu również skropić oliwą. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach.

3 komentarze:

  1. Pyszny, robię podobnie, ale dodaję jeszcze kawałek masła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczny sposób na przyrządzenie ryby :) Klasyczny ale jednocześnie najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne:) Pozdrowionka Aniu:)

    OdpowiedzUsuń