sobota, 6 grudnia 2014

Amerykańskie ciasteczka dla Mikołaja

ciasteczka dla Mikołaja
W ramach kolejnego Olek&Olek cookies company, chłopcy przygotowali amerykańskie ciasteczka dla Mikołaja. 
Ustawione wieczorem w widocznym miejscu, z kubkiem mleka (i oczywiście porcją dla Renifera), były podziękowaniem dla dostarczającego w nocy prezenty :) Chłopcy widocznie byli grzeczni, bo prezenty się pojawiły, a i Mikołaj pozostawił tylko okruszki. 
Z tego co wiem, mają nadzieję, że ciastka były na tyle smaczne, że Mikołaj zechce odwiedzić ich za rok :)
Ciasteczka upieczone z przepisu Beaty

Składniki (na około 30 ciastek):
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 70 g orzechów laskowych
  • 70 g migdałów
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, a następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przy pomocy szpatułki wymieszać z orzechami i czekoladą - posiekanymi niezbyt drobno. 
Ciasto kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - Olek nabierał na jedną łyżkę i zsuwał drugą (ciasto jest dość klejące). Piec w 180 stopniach ok. 12 minut - aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. 


Zachęcam do obejrzenia ciasteczek upieczonych przez drugiego Olka (klik)

4 komentarze:

  1. Aniu przepiękne ciacha Olkowi wyszły:). Możemy być dumne z naszych synków:) .... a Mikołaj na pewno wróci za rok:). Pozdrawiamy i po raz kolejny dziękujemy za wspaniałe spotkanie chłopców w kuchni:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasteczka na pewno smaczne i jakiego masz pomocnika w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! a ja akurat mam wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jej, ja chcę być Mikołajem! :D

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.