W ramach kolejnego odcinka Olek&Olek cookies company powstały ciasteczka z dżemem.
Tym razem w pieczeniu ciasteczek Olkowi bardzo pomogła Ewa. Spodobało jej się formowanie kulek.
Ciasteczka są bardzo smaczne i doradzamy zrobienie od razu z dwóch porcji.
Według przepisu znalezionego na blogu White plate.
Składniki:
- 80 g masła
- 80 g cukru pudru (daliśmy 60 g)
- 2 łyżki mleka
- 120 g mąki
- 1/2 op. cukru waniliowego - nie dawaliśmy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
- dowolny dżem
Masło zmiksować z cukrem, a następnie dodać mleko i suche składniki.
Ciasto nabierać łyżeczką (nasze musiało odczekać ponad godzinę i przez to było dość zwarte i Olek uformował z niego kulkę i pokroił na równe części nożem). Formować kulki.
Kulki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachować kilkucentymetrowe odstępy) i w każdej zrobić dziurkę (można końcem drewnianej łyżki lub palcem). W dziurkach umieścić dżem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni piec 12-15 minut. Ciasteczka nie powinny się zbytnio zrumienić. po wyjęciu studzić na kratce.
Zapraszam Was również do obejrzenia ciasteczek przygotowanych przez drugiego Olka.
Olku przepiękne ciasteczka :) ... Jednak czerwony dżem ładniej się na nich prezentuje:). Dziękujemy za kolejne wspólne pieczenie i już się nie możemy doczekać kolejnego:) Pozdrawiamy Olek i Lili
OdpowiedzUsuńJola - dzieciom się spodobała Wasza wersja z pomarańczowym :D Pozdrawiamy!
Usuń