wtorek, 16 grudnia 2014

Chleb owocowy

chleb z bakaliami

Chleb, który upiekłam w kolejnej - grudniowej akcji wypiekania z innymi blogerami. 
W ogóle nie spodobał się dzieciom. Wydał im się zbyt podejrzany. Za to ja z mężem wprost prześcigałam się w odkrajaniu i pochłanianiu kolejnych kromek. 
Smarowaliśmy je tylko masłem, a chleb znikał...znikał...:)
Podana poniżej porcja jest bardzo duża, bo na 4 chlebki jak na zdjęciu, ale na próbę możecie upiec jeden dzieląc składniki na 4. 


Przepis cytuję za Anią z bloga Kuchennymi drzwiami
Chleb owocowy (Fruit Bread) - 4 prostokątne foremki
Dzień pierwszy - moczenie
450 ml suszonych moreli
250 ml rodzynek kalifornijskich ( lub innych) 
półtora litra wody
Morele zalać litrem wody i moczyć je 24 godziny.
Rodzynki moczyć w pół litra wody przez 30 minut.
Morele osączyć na sicie i pokroić na ćwiartki.
starter
340 ml mąki pszennej chlebowej
1/4 łyżeczki drożdży instant
105 ml plus 1 1/2 łyżki wody(do drożdży)
3/4 łyżeczki soli – szczypta
Przesyp mąkę do misy robota,drożdże rozpuść w wodzie i zalej nimi mąkę.
Ciasto zagniataj 10 minut na niskich obrotach.
Umieść ciasto w naoliwionym plastikowym pojemniku i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Dzień 2 - zagniatanie
1800 ml plus 3/4 stołowej łyżki mąki chlebowej
160 ml mąki graham
160 ml maki żytniej
56 ml cukru muscovado
450 ml plus 1 3/4 łyżki wody
3 1/4 łyżeczki drożdży
7 łyżek masła
4 łyżeczki soli
110 ml mąki
160 ml orzechów
56 ml pistacji
1 3/4 łyżki masła do smarowania

1. Wymieszać mąki z cukrem. Dodać starter,wodę i drożdże i zagnieść na niskich obrotach przez 5 minut.
2. Dodać masło i zagniataj dalej aż będzie elastyczne.
Dodać sól i zagniatać kolejne 5 minut.
Ciasto powinno być plastyczne.
3. Wymieszać odsączone morele i rodzynki z łyżką mąki, orzechami i pistacjami.
Delikatnie, aby ich nie naruszyć, wgnieść owoce do ciasta.
4 Umieść ciasto w naoliwionym pojemniku z przykrywką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Po 30 minutach przebić ciasto.
5. Posypać mąką blat,wyjąć ciasto, podzielić je na 4 części i uformować 4 kule.
Przykryć je ściereczką i zostawić na 10 minut.
6. Spłaszczyć kule ciasta i uformować bochenki.
7. Posmarować chleby rozpuszczonym masłem.
8. Umieścić chleby w foremkach i posypać je mąką żytnią.
9. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60-80 minut, aż podwoją objętość.
10. Nagrzać piekarnik do 250 st.C .
11. Umieścić foremki w piecu i spryskać piekarnik wodą.
12. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st.C.
Po 10 minutach uchylić drzwiczki, aby wypuścić trochę pary.
13. Piec chleby 40-45 minut.
14.Wyjąć chleby z pieca i z foremek.
15.Umieścić chleby z powrotem w piecu i piec jeszcze 5 minut.
16. Studzić na kratce.
Chleb doskonale przechowuje się w plastikowych pojemnikach.
Można podgrzewać go w piekarniku i tostować.
chleb z morelami, rodzynkami i orzechami

Chleb razem ze mną upiekli


21 komentarzy:

  1. Idealny Aniu!
    Wspaniale u Ciebie się prezentuje.
    Dziękuję za ten piękny wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - to ja jeszcze raz dziękuję za ten przepis i wspólne pieczenie :)

      Usuń
  2. Chleb wspaniały, ciekawa jestem, czy smakował dzieciom, to najlepsi desgustatorzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowe kubki - spróbowała tylko dwulatka - bez większego entuzjazmu. Pozostali nie tknęli, tak jak napisałam był "zbyt podejrzany" :)

      Usuń
  3. Cudny! U mnie też niestety za szybko znikał ;) Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotujmy.to - ja również dziękuję :)

      Usuń
  4. Wzorcowy bochenek i teraz już wiadomo dlaczego przepis jest na 4 bochenki - u mnie też za szybko znikał.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszedł idealnie! moje dzieci też podeszły jak "pies do jeża", dzięki temu pierwszy bochenek mieliśmy tylko dla siebie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jswm - konserwatyzm jedzeniowy dzieci jest zaskakujący ;)

      Usuń
  6. Doskonale upieczony! Masz rację, trudno powstrzymać się przed podjadaniem :) Dziękuję za grudniowy czas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila - ja również serdecznie dziękuję :)

      Usuń
  7. Pięknie prezentuje się Twój chleb. U mnie też znikał, choć część domowników wydłubywała bakalie:-). Ale pyszny był. Dziękuję za wspólne grudniowe pieczenie i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela - :) znam i ja takich "bakaliowych dłubaczy" :) Również dziękuję:)

      Usuń
  8. No i kolejny świetny chleb upieczony. Ten był w sam raz dla Twoich dziaciaczków :)
    Dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcin - no właśnie niby idealny dla dzieci, a jeść nie chciały ;)

      Usuń
  9. Aniu, śliczny Ci wyszedł :)))
    A jak dzieci? Nie przekonały się?
    Dziękuję za koeljny raz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha - dziękuję :) No nie dały się przekonać :)

      Usuń
  10. Aniu przecudowny chlebuś .... musze go koniecznie upiec, po Waszych rekomendacjach podejrzewam, że to będzie szybciej niż później:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny chlebek :) Dziękuję za wspólne pieczenie i życzę zdrowych i spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.