08:16

Racuchy drożdżowe z twarogiem


Racuchy drożdżowe bardzo lubię. Prezentowałam już wcześniej wersję z jabłkami
Dodanie  twarogu sprawia, że racuchy stają się bardziej wilgotne i syte. Dla nas w sam raz jako drugie danie lub propozycja na kolację. 
Można je podać oprószone cukrem pudrem lub ze śmietaną czy konfiturami. 

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu (nie mielonego)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka
  • cukier waniliowy 
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki (użyłam tortowej)
  • oliwa lub olej do smażenia








Przygotować rozczyn z drożdży (drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka).  Kiedy drożdże zaczną pracować wymieszać rozczyn z pozostałymi składnikami (mieszam mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny. 
Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i smażyć na oliwie lub oleju, z obu stron na złoto. 



16 komentarzy:

  1. Muszę szybko skomentować, zanim wpadnie tu Iga. Jak ona to zobaczy, to nie ma przeproś.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga - a u nas to chyba ja jestem najbardziej racuchowa:)

      Usuń
  2. Aniu,
    jak ja lubię...
    Zapraszam Cię na sernik, a ja poczęstuję się Twoimi racuchami,o.k?
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - co prawda właśnie zaczynam robić sernik, ale i Twój chętnie skonsumuję:)

      Usuń
  3. A jak ja lubię, oj ! Tylko ... wiosna i zaczęłam liczyć kalorie, ale jednego, malutkiego skradłabym !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania W, - bierz śmiało, jednego nie zawadzi:)

      Usuń
  4. Uwielbiamy racuszki:) ... ale takich z twarogiem to ja jeszce nie jadłam:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. ta wersja jest wyjątkowo pulchna i smaczna , polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy te racuchy następnego dnia też są dobre? Bo chciałabym je zrobić wieczorem i zabrać na piknik następnego dnia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie drożdżowe wypieki mają to do siebie, że najlepsze są pierwszego dnia. Z całą pewnością będą nieco gorsze od takich świeżo usmażonych, ale nadal będą smaczne. Na piknik zaproponowałbym też coś takiego: http://bajkorada.blogspot.com/2014/05/bueczkowe-ciasto-z-truskawkami.html
      Można nadziać twarogiem :)

      Usuń
  7. Racuchy zrobione, świeże są pyszne - aż mi się dzieciństwo przypomniało:) jutro napiszę czy następnego dnia też są dobre. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. ... A ciasto bułeczkowe wypróbuję następnym razem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i czekam na informację jak smakują na drugi dzień :)

      Usuń