19:00

Jak zrobić karmel?


Krótka instrukcja jak w domu zrobić karmel. 
Prosimy o zachowanie ostrożności podczas przygotowywania!:)

Składniki:

  • cukier
  • woda
  • rondelek
Do rondelka wsypać cukier (ilość w zależności od oczekiwanej ilości karmelu, ale na początek najlepiej eksperymentować z małymi porcjami:)). Cukier zalać wodą - tak, aby całkiem go zakryła. Doprowadzić do wrzenia poruszając co jakiś czas rondelkiem (na tym etapie można jeszcze mieszać łyżką, gdy zacznie wrzeć nie należy już niczym mieszać). Utrzymywać na ogniu do momentu osiągnięcia pożądanej barwy. 
Uwaga! Karmel jest bardzo gorący!

A najlepiej wszystko zobaczyć na filmiku:)
Już wkrótce pokażemy do czego karmel może być bardzo przydatny. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz