Babka na białkach jest bardzo delikatna i puszysta. Trochę biszkoptowa, ale bardziej wilgotna. Przyjemnie waniliowa.
Składniki (tortownica z kominkiem, 26 cm):
Składniki (tortownica z kominkiem, 26 cm):
- 6 białek (mogą być mrożone)
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła (miękkiego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- cukier waniliowy 16 g
- 1/3 szklanki mleka
Masło utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę. Mieszając dalej przy pomocy miksera dodać mleko i mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec przy pomocy łyżki wymieszać z pianą ubitą z białek. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem (można też upiec w formie o mniejszej średnicy, wtedy babka będzie wyższa). Piec w 180 stopniach, przez około 35-40 minut.
biszkopt jest ok, ale faktycznie suchawy, jeśli babka jest bardziej wilgotna, to tym lepiej dla babki i jej konsumentów :)
OdpowiedzUsuńfajnie wyszła, dość niska, ale może nawet lepiej. Mam pomysł na jej dekorację - kwiatki wokół niej można byłoby zrobić i wyszedłby taki wieniec kwietny.
Pozdrawiam
Monika
Mnemonique - z kwiatami wyglądałaby super. U mnie w wersji ekspresowej, pożarta po niedzielnym obiedzie, więc na stylizację zabrakło już czasu:)
UsuńMmm, wygląda ślicznie, tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńAniu ja uwielbiam babkę na białkach, ostatnio robię ją na okragło z różnymi dodatkami w środku:) buziaki
OdpowiedzUsuń