08:56

Babka na białkach

babka, ciasto na białkach
Babka na białkach jest bardzo delikatna i puszysta. Trochę biszkoptowa, ale bardziej wilgotna. Przyjemnie waniliowa. 

Składniki (tortownica z kominkiem, 26 cm):

  • 6 białek (mogą być mrożone)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła (miękkiego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • cukier waniliowy 16 g
  • 1/3 szklanki mleka
Masło utrzeć z cukrami na jasną, puszystą masę. Mieszając dalej przy pomocy miksera dodać mleko i mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec przy pomocy łyżki wymieszać z pianą ubitą z białek. Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej masłem (można też upiec w formie o mniejszej średnicy, wtedy babka będzie wyższa). Piec w 180 stopniach, przez około 35-40 minut. 

babka, białka

4 komentarze:

  1. biszkopt jest ok, ale faktycznie suchawy, jeśli babka jest bardziej wilgotna, to tym lepiej dla babki i jej konsumentów :)
    fajnie wyszła, dość niska, ale może nawet lepiej. Mam pomysł na jej dekorację - kwiatki wokół niej można byłoby zrobić i wyszedłby taki wieniec kwietny.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - z kwiatami wyglądałaby super. U mnie w wersji ekspresowej, pożarta po niedzielnym obiedzie, więc na stylizację zabrakło już czasu:)

      Usuń
  2. Mmm, wygląda ślicznie, tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu ja uwielbiam babkę na białkach, ostatnio robię ją na okragło z różnymi dodatkami w środku:) buziaki

    OdpowiedzUsuń