07:44

Mazurek śliwkowo-czekoladowy z migdałami

mazurek
To mazurek szczególnie dla wielbicieli śliwek w czekoladzie. 
Zupełnie nie zainteresował dzieci, ze względu na suszone śliwki (nie wiem czy by im smakował, ponieważ nie spróbowały). 
Zachwycił za to dorosłych i to bardzo. Nawet tych, którzy za mazurkami w ogóle nie przepadają. 
Zainspirował mnie mazurek Oli. 


Składniki (blacha 22 cm x 33 cm):

  • 200 g masła
  • 3 żółtka (białka można zamrozić)
  • 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml, użyłam tortowej)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 g suszonych śliwek
  • sok z 2 średnich pomarańczy
  • 100 g migdałów w słupkach 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
Śliwki zalać sokiem z pomarańczy i odstawić (najlepiej na całą noc, wtedy śliwki wchłoną cały sok). 
Z masła, żółtek, cukru i mąki zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód blaszki (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Nasączone śliwki zmiksować (niezbyt dokładnie) i wyłożyć na ciasto. Całość posypać migdałami (można też użyć migdałów w płatkach). Ciasto piec ok. 35 minut w 180 stopniach - migdały nie powinny się za mocno zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. 
Czekoladę rozpuścić z masłem - najlepiej w kąpieli wodnej, czyli stawiając żaroodporną miskę na garnku z parującą wodą. Roztopioną czekoladą polać mazurka (najlepiej robiąc esy-floresy). 


2 komentarze:

  1. Aniu taki mazurek to ja bym zjadła, oj tak i prosiła o kolejny kawalek:). Cudeńko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas ten mazurek nadal jest hitem :)

    OdpowiedzUsuń