08:00

Makaron smażony z ciecierzycą


Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na dość nietypową odmianę makaronu, a mianowicie makaron smażony. Makaron sporządzony z semoliny i wody usmażyłyśmy na oleju i podałyśmy z ciecierzycą. Wyszło bardzo przyjemne i wbrew pozorom całkiem lekkie danie, bo makaron nie chłonie zbyt dużej ilości tłuszczu. 

Składniki:

  •  250 g semoliny (można zastąpić mąką krupczatką)
  • woda
  • 300 g suchej ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie pół szklanki pomidorów z puszki 


Ciecierzycę namoczyć na noc (na około 12 h). Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ale wodę z gotowania pozostawić na później (ja niestety zagapiłam się i wylałam całą, dlatego moje danie powstało z dodatkiem pomidorów)
Z semoliny i wody oraz szczypty soli zagnieść makaron (wodę wlewać małymi porcjami aż do uzyskania sprężystego ciasta). 
Z ciasta urywać małe kawałki i rolować je w rękach na pasek o długości 10-12 cm. Paski rozłożyć na posypanym semoliną blacie i pozostawić do wyschnięcia (około 1 h). Smażyć makaron w głębokim tłuszczu, do momentu aż lekko zbrązowieje i odkładać na papierowe ręczniki kuchenne, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. 
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojony na kawałki czosnek. Dodać ciecierzycę i listki rozmarynu (w wersji z pomidorami również pokrojone pomidory). Całość podgrzewać około 15 minut, a następnie dodaćy trochę wody z gotowania ciecierzycy (lub zwykłej wody jeśli niechcący wylejemy tą z gotowania:)). Całość gotować jeszcze przez 5 minut. Smażony makaron podawać z ciecierzycą. 

Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu smażonego przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii



2 komentarze:

  1. Danie wyglada troche jak frytki z ciecierzyca w pomidorach :) Mojej rodzinie smakowalo.Polaczenie rozmarynu z ciecierzyca w pomidorach dodaje jeszcze smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskoczyłas mnie tym daniem Aniu:). Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń