Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na dość nietypową odmianę makaronu, a mianowicie makaron smażony. Makaron sporządzony z semoliny i wody usmażyłyśmy na oleju i podałyśmy z ciecierzycą. Wyszło bardzo przyjemne i wbrew pozorom całkiem lekkie danie, bo makaron nie chłonie zbyt dużej ilości tłuszczu.
Składniki:
- 250 g semoliny (można zastąpić mąką krupczatką)
- woda
- 300 g suchej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- olej do smażenia
- opcjonalnie pół szklanki pomidorów z puszki
Ciecierzycę namoczyć na noc (na około 12 h). Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ale wodę z gotowania pozostawić na później (ja niestety zagapiłam się i wylałam całą, dlatego moje danie powstało z dodatkiem pomidorów)
Z semoliny i wody oraz szczypty soli zagnieść makaron (wodę wlewać małymi porcjami aż do uzyskania sprężystego ciasta).
Z ciasta urywać małe kawałki i rolować je w rękach na pasek o długości 10-12 cm. Paski rozłożyć na posypanym semoliną blacie i pozostawić do wyschnięcia (około 1 h). Smażyć makaron w głębokim tłuszczu, do momentu aż lekko zbrązowieje i odkładać na papierowe ręczniki kuchenne, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojony na kawałki czosnek. Dodać ciecierzycę i listki rozmarynu (w wersji z pomidorami również pokrojone pomidory). Całość podgrzewać około 15 minut, a następnie dodaćy trochę wody z gotowania ciecierzycy (lub zwykłej wody jeśli niechcący wylejemy tą z gotowania:)). Całość gotować jeszcze przez 5 minut. Smażony makaron podawać z ciecierzycą.
Zapraszam Was również do obejrzenia makaronu smażonego przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Danie wyglada troche jak frytki z ciecierzyca w pomidorach :) Mojej rodzinie smakowalo.Polaczenie rozmarynu z ciecierzyca w pomidorach dodaje jeszcze smaku :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyłas mnie tym daniem Aniu:). Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuń