Bajeczne smaki zapraszają na sernik wiedeński.
Bez spodu, puszysty, z rodzynkami.
Jeśli do tej pory obawialiście się piec klasyczne serniki to koniecznie musicie zobaczyć jakie to proste.
Składniki (tortownica 26 cm):
- 1 kg twarogu sernikowego
- 8 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego (duże opakowanie)
- 1 budyń waniliowy
- 150 g masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- cukier puder do posypania po wierzchu
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka, cukier waniliowy i twaróg. Do masy dodać budyń (proszek), a następnie przy pomocy dużej łyżki wymieszać z białkami ubitymi na sztywną pianę. Dodać rodzynki oprószone mąką. Całość przelać do blaszki wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Piec około 1,5 godziny w 160 stopniach (na spodzie piekarnika ustawić naczynie z wodą, która będzie parowała podczas pieczenia). Ostudzony sernik można oprószyć cukrem pudrem.
wygląda bardzo smacznie:) lubię serniki:D
OdpowiedzUsuńJustyna - dzięki:)
Usuńmuszę się w końcu skusić na pieczenie sernika w kąpieli wodnej bo jak patrzę na to zdjęcie to mam ogromną ochotę na takie ciacho,wygląda niezwykle smakowicie a ja uwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńCudowny Wam wyszedł :)
OdpowiedzUsuńAniu w życiu nie piekłam sernika bez spodu. Nie wiem dlaczego, ale boję się, że albo się przypali, albo bedzie rozwalał .... a przecież tylu osobom wychodzi:) Chyba musze się w końcu przemóc:) ...a Wasz ernik bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać o 2 rzeczy:
OdpowiedzUsuń1. Jak Pani to zrobiła że on nie opadł?! :) - wyszedł piękny!
2. Czy te 160' to z termoobiegiem czy normalnie góra i dół same?
Sandra D - :D
Usuń1. Dziękuję. Nie zrobiłam nic poza tym co na filmie:) Czasem troszkę opada, ale tak minimalnie:)
2. 160 bez termoobiegu
3. Powodzenia!:)
Sernik wygląda przepięknie, mnie często opadają niestety więc mam pytanie,
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik ma być nagrzany do 160 stopni przed włożeniem sernika, ile minut wcześniej najlepiej włączyć piekarnik? Czy budyń miksujemy mikserem czy mieszamy ręcznie?
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Joasia
Jeszcze zapomniałam zapytać jak długo miksować każdą łyżkę twarogu, czy około 30s tylko do połączenia czy można dłużej?
UsuńPiekarnik musi myć już nagrzany. Ja rozgrzewam ok. 10 minut, ale to zależy od piekarnika.
UsuńBudyń wrzucamy jeszcze podczas miksowania mikserem.
Twaróg można miksować dłużej (można wrzucać większe porcje twarogu, to nie ma aż tak dużego znaczenia). Sukces puszystości polega na krótkim mieszaniu z pianą z białek. Dlatego mieszamy łyżką :)
Dziękuję za podpowiedź:) Mam nadzieję, że wyjdzie podobny do tego, który tak wspaniale się prezentuje na zdjęciu i filmie:)
OdpowiedzUsuńPani Aniu,
OdpowiedzUsuńNa te święta postanowiłam upiec sernik z Pani przepisu, gdy jest powiedziane aby utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę zawsze mam problem z wychwyceniem tego momentu, czy Pani swoim mikserem masło z cukrem przed dodaniem żółtek uciera około 3 minuty, czy raczej 10min. wiem, ze to jest indywidualna sprawa, proszę jednak o wskazówkę dla mnie:)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Witam,
OdpowiedzUsuńrozumiem o co chodzi, bo też go kiedyś nie wychwytywałam i przez to miewałam zakalce w ciastach.
Przyjmijmy, że 10 minut (zawsze lepiej dłużej niż za krótko). Masa ma być dobrze utarta, zmienić kolor na jaśniejszy. Powodzenia :)
witam czy może być twaróg gotowy z wiaderka??
OdpowiedzUsuńTak. Najczęściej robię z twarogu z wiaderka.
UsuńMam pytanie: Czy po utarciu masła z cukrem żółtka dodajemy od razu wszystkie razem czy pojedyńczo, po dodaniu żółtek miksujemy krótko do połączenia masy czy kilka dodatkowych minut aby bardziej napuszyć masę?
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam
Żółtka można wrzucić razem. Puszystość zagwarantuje piana z białek :)
UsuńCiekawe czy ten serniczek upiecze mi sie w piekarniku gazowym ?
OdpowiedzUsuńTego niestety nie potwierdzę, ale proszę koniecznie dać znać jak poszło.
UsuńAle zakładam, że będzie dobrze :)
UsuńSernik wyszedł ok - ciasto smakuje nieziemsko :)Wprawdzie potrzymałam Go 10 minut dłużej w piekarniku ale opłacało się. Juz dawno nie jadłam takiego sernika wiedeńskiego. Wszystkim gorąco polecam ten przepis. Mega szybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerza :) Pozdrawiam
UsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam :)
UsuńSuper jest ten Wasz blog - muszę się w niego wgłębić i dołączyć do Was na fb. ;)
UsuńDziękuję :) Blogi prowadzimy każda osobno - tylko filmiki są wspólne :)
UsuńAniu chcę upiec ten sernik napisz mi czy jak będę piekła go na papierze to czy boki blaszki mam czymś posmarować czy nie jest to konieczne,pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNie trzeba smarować boków - radzę jednak nie przetrzymywać go później w blaszce (jeśli nie jest cała wyłożona papierem), bo sernik przechodzi "metalicznym smakiem".
UsuńWitam. Czy do sernika można dodać przyprawę do sernika i mas serowych?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Nie znam składu takiej przyprawy więc ciężko mi powiedzieć. Z podanych składników otrzymujemy sernik - jeżeli ktoś ma ochotę to może dodać np. dodatkowy aromat czy bakalie.
UsuńMam pytanie o szklankę bo daje pani 3/4 szklanki a jaką ma pojemność ta szklanka pozdrawiam
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńDziękuję właśni chcę robić na święta bo wygląda przepysznie a uwielbiam serniki jak upiekę to dam znać pozdrawiam
UsuńTo trzymam kciuki żeby się wszystko udało jak trzeba.Pozdawiam
UsuńSernik wyszedł przepyszny mój numer jeden chociaż miałam z nim trochę roboty bo musiałam zmielić ser ale było warto .Życzę zdrowych i spokojnych świąt pozdrawiam Agnieszka
OdpowiedzUsuń