Kotlety z kaszy to ciekawa propozycja na urozmaicenie menu obiadowego. Mogą wystąpić jako danie główne lub dodatek do niego. Podałam je z lekkim jogurtowym sosem, ale dobrze skomponują się też np. z tradycyjnym grzybowym.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej (250 ml, przed ugotowaniem)
- 300 g pieczarek
- oliwa lub olej
- bułka tarta (do środka 3-4 łyżki i kilka do obtoczenia kotletów)
- 2 jajka
- sól, pieprz
- majeranek (około łyżeczki)
- mały pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
Kaszę ugotować na sypko ( w lekko osolonej wodzie proporcje 2:1, woda:kasza) i ostudzić. Pieczarki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie poddusić na oliwie, lekko posolić - powinny dobrze odparować z wody. W misce wymieszać kaszę, pieczarki, 3-4 łyżki bułki tartej, 2 jajka, majeranek i posiekaną natkę (lub szczypiorek). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe kotleciki (najlepiej zwilżonymi wodą rękami). Oprószyć bułka tartą i smażyć na oliwie lub oleju.
Zapraszam też do zapoznania się z przepisem na kotlety z kaszy jaglanej.
Aniu muszę je wykonań. Koniecznie. Nawet dla siebie samej.
OdpowiedzUsuń