Chleb pomidorowy na mące orkiszowej upiekłam w ramach comiesięcznego wspólnego wypiekanie pieczywa.
Pierwszy raz piekłam chleb orkiszowy i przyznaję, że współpraca z mąką orkiszową układała mi się całkiem pozytywnie. Chleb wyszedł z lekkim pomidorowym posmakiem i ... obficie dziurawy:) Najbardziej smakowała mi w nim pyszna skórka.
Składniki na 2 bochenki (robiłam 1 z połowy porcji):
Zaczyn:
Pierwszy raz piekłam chleb orkiszowy i przyznaję, że współpraca z mąką orkiszową układała mi się całkiem pozytywnie. Chleb wyszedł z lekkim pomidorowym posmakiem i ... obficie dziurawy:) Najbardziej smakowała mi w nim pyszna skórka.
Składniki na 2 bochenki (robiłam 1 z połowy porcji):
Zaczyn:
- 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej (T2000)
- 200 g mąki orkiszowej białej (T 700)
- 200 g wody
- 1 jabłko (u mnie słodkie), starte na tarce o małych oczkach
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Miskę zakryć folią i pozostawić minimum 12 godzin.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 400 g zmiksowanych pomidorów z puszki
- 350 g mąki orkiszowej białej (T700)
- 300 g mąki pszennej chlebowej (T650)
- 1 łyżka miodu
- sezam czarny (ilość wg uznania - u mnie siemię lniane)
- 15 g soli
- mąka pszenna do podsypywania w trakcie przekładania i formowania ciasta
Do zaczynu dodać zmiksowane pomidory, sól, miód i sezam. Następnie stopniowo dodawać przesiane mąki ( musiałam zwiększyć ilość mąki, ale zależy to pewnie od stopnia wodnistości pomidorów). Wyrobić ciasto mikserem (ze spiralnymi końcówkami) przez około 5 minut. Ręcznie - 10 minut.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.
W tym czasie dwukrotnie złożyć ciasto (na trzy, obficie podsypując mąką). Uformowane ciasto przełożyć do koszyka do wyrastania. Kiedy wyrośnie przełożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), szybko naciąć żyletką lub ostrym nożem. Piec w temp 250 stopni przez 15 minut (na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu), a następnie przez około 30 minut, co 10 minut zmniejszając temperaturę pieczenia o 15 stopni.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.
W tym czasie dwukrotnie złożyć ciasto (na trzy, obficie podsypując mąką). Uformowane ciasto przełożyć do koszyka do wyrastania. Kiedy wyrośnie przełożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), szybko naciąć żyletką lub ostrym nożem. Piec w temp 250 stopni przez 15 minut (na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu), a następnie przez około 30 minut, co 10 minut zmniejszając temperaturę pieczenia o 15 stopni.
Autorką przepisu jest Dana.
Chleb upiekli również:
Amber Kuchennymidrzwiami.pl
Alucha NieładMalutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Beata Stare gary
Bożenka Smakowe kubki
Dorota Ugotujmyto.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gucio Kuchnia Gucia
Iga japoziomka
Jola smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Magda Konwalie w kuchni
Magda Z miłości do słodkości
MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…
Mimbla Ruskie raz
Mysia Pieczarkamysia.pl
Renata S forksncanvas
Tosia smakowitychleb.pl
Urszula Proste potrawy
Wisła Zapach chleba
Żabka Healthy Craving
Śliczny chlebek. :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny Aniu:) ... oj ta skórka pyszna była:) buziaki i dziękuję za kolejne wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńAniu, wyszedl ci tak cudownie chrupiacy, ze najchetniej poczestowalabym sie kromeczka :) Dziekuje za wspolne pieczenie i pozdrawiam swiatecznie.
OdpowiedzUsuńUroczy Aniu!
OdpowiedzUsuńWidać,że mięciutki,cudnie wyrośnięty.
Dziękuję!
Jestem pod wrażeniem każdego następnego z naszej piekarni, u Ciebie pajdy są bardzo swojskie,aż się chce od razu posmarować masłem i zjeść.Z połowy składników wychodzą zgrabniejsze bochenki, ja niestety upiekłam mutanta dla całego pułku szwoleżerów.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie dziurasty, cudownie kolorowy.
OdpowiedzUsuńDzikuję za kolejną piekarnię !
Pięknie wygląda;)) Dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńMnie też skórka zachwyciła, choć środek był równie urzekający:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny wspólny bochenek!
Mistrzowski dziurawiec:)
OdpowiedzUsuńdziekuję
Piękny chleb !
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
Ale ładny bochenek! Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia:-) pozdrawiam, Ela
OdpowiedzUsuńPiękny i puszysty, dziękuje za wspólne pieczenie i do nastepnego.
OdpowiedzUsuńOj tak, dziury piękne i skórka przepyszna. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne chwile. :)
Cudowne dziury! Ładny chlebek. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł, wspaniale dziurzasty:) Dziękuję za wspólne pieczenie i życzę radosnych Świąt!
OdpowiedzUsuńCudnie dziurawy :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńJaki cudowny! te dziury w miękiszu nadają charakteru!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólnie spędzony czas i do następnego razu!
Hi! I could have sworn I've been to this website before but after checking through some
OdpowiedzUsuńof the post I realized it's new to me. Nonetheless, I'm
definitely glad I found it and I'll be book-marking and checking
back often!
My webpage דרושים (jobnews.co.il)