Babka kakaowo-cytrynowa jest bardzo przyjemnie wilgotna, lekko maślana. Połączenie kakao i cytryny daje jej ciekawy, leciuteńko korzenny posmak.
Babkę można polać kakaową polewą lub oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kakao DecoMorreno
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty ze średniej cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1/2 szklanki mleka
- polewa: 35 g masła + 2 łyżki cukru + 1 łyżka mleka + 2 łyżki kakao DecoMorreno
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać sok i skórkę z cytryny, mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka i przy pomocy dużej łyżki delikatnie połączyć je z ciastem. Odłożyć 1/3 ciasta, a pozostałe wymieszać z przesianym kakao. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem. Wyłożyć połowę kakaowego ciasta, następnie jasne ciasto i drugą połowę ciemnego. Babkę piec w 180 stopniach przez około 45 minut (przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy jest dobrze upieczona).
Po wyjęciu pozostawić ją w formie przez około 15 minut, a po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Ostudzoną babkę polać polewą powstałą z zagotowania podanych składników.
Przypominam Wam również o trwającym konkursie (klik) z DecoMorreno
Serdecznie zapraszam do udziału.
Czasami mam problem jaką babkę upiec- kakaową czy cytrynową. Twoja propozycja to takie dwa w jednym, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńIvka - miewam podobne dylematy;)
UsuńŚlicznie się prezentuje. Cytrynowo - kakaowa to niezły kompromis - może też się skuszę?:)
OdpowiedzUsuń