08:11

Babka kakaowo-cytrynowa



Babka kakaowo-cytrynowa jest bardzo przyjemnie wilgotna, lekko maślana. Połączenie kakao i cytryny daje jej ciekawy, leciuteńko korzenny posmak. 
Babkę można polać kakaową polewą lub oprószyć cukrem pudrem. 

Składniki:

  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao DecoMorreno
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty ze średniej cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • polewa: 35 g masła + 2 łyżki cukru + 1 łyżka mleka + 2 łyżki kakao DecoMorreno



Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać sok i skórkę z cytryny, mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka i przy pomocy dużej łyżki delikatnie połączyć je z ciastem. Odłożyć 1/3 ciasta, a pozostałe wymieszać z przesianym kakao. Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem. Wyłożyć połowę kakaowego ciasta, następnie jasne ciasto i drugą połowę ciemnego. Babkę piec w 180 stopniach przez około 45 minut (przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy jest dobrze upieczona). 
Po wyjęciu pozostawić ją w formie przez około 15 minut, a po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Ostudzoną babkę polać polewą powstałą z zagotowania podanych składników. 



Przypominam Wam również o trwającym konkursie (klik) z DecoMorreno
Serdecznie zapraszam do udziału. 



3 komentarze:

  1. Czasami mam problem jaką babkę upiec- kakaową czy cytrynową. Twoja propozycja to takie dwa w jednym, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie się prezentuje. Cytrynowo - kakaowa to niezły kompromis - może też się skuszę?:)

    OdpowiedzUsuń