Bardzo dojrzałe banany, na które już nikt nie ma ochoty najczęściej wykorzystuję do upieczenia chlebka bananowego.
Tym razem upiekłam go z dodatkiem siemienia lnianego. Chlebek nabrał ciekawego orzechowego aromatu i zyskał chrupiącą skórkę.
Składniki (forma keksówka 10 cm x 25 cm):
Tym razem upiekłam go z dodatkiem siemienia lnianego. Chlebek nabrał ciekawego orzechowego aromatu i zyskał chrupiącą skórkę.
Składniki (forma keksówka 10 cm x 25 cm):
- 2 duże, bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Siemię lniane zmielić (mieliłam w młynku do kawy).
Banany rozgnieść widelcem i przy pomocy łyżki wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przelać (jest dosyć gęste) do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Hania (1 rok 7 m-cy) |
Baaardzo lubię. Ciekawy ten dodatek siemienia lnianego :)
OdpowiedzUsuńCudny.Ja również lubię bananowe chlebki.:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zdjęcia z Twoimi dzieciakami:). Są takie urocze:).... a chlebek - po Hani widać, ze pyszny:)
OdpowiedzUsuń