14:19

Chlebek bananowy z siemieniem lnianym

chlebek bananowy
Bardzo dojrzałe banany, na które już nikt nie ma ochoty najczęściej wykorzystuję do upieczenia chlebka bananowego
Tym razem upiekłam go z dodatkiem siemienia lnianego. Chlebek nabrał ciekawego orzechowego aromatu i zyskał chrupiącą skórkę. 

Składniki (forma keksówka 10 cm x 25 cm):

  • 2 duże, bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Siemię lniane zmielić (mieliłam w młynku do kawy). 
Banany rozgnieść widelcem i przy pomocy łyżki wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przelać (jest dosyć gęste) do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach. 

Hania (1 rok 7 m-cy)

3 komentarze:

  1. Baaardzo lubię. Ciekawy ten dodatek siemienia lnianego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny.Ja również lubię bananowe chlebki.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zdjęcia z Twoimi dzieciakami:). Są takie urocze:).... a chlebek - po Hani widać, ze pyszny:)

    OdpowiedzUsuń