Bułeczki pełnoziarniste pokochała cała moja rodzina. Nawet dzieci, które z reguły wybierają pieczywo jasne, pszenne, puchate. W tych bułkach się bardzo rozsmakowały.
Wypiekam je z gotowej mieszanki mąk pełnoziarnistych (pszenicy, żyta
i orkiszu), ale można również stworzyć swoją mieszankę.
Składniki (12 bułek):
Wypiekam je z gotowej mieszanki mąk pełnoziarnistych (pszenicy, żyta
i orkiszu), ale można również stworzyć swoją mieszankę.
Składniki (12 bułek):
- 3 szklanki mąki (używam Pełne Ziarno 3 zboża Lubella)
- 1/4 szklanki oliwy +oliwa do smarowania po wierzchu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 16 g świeżych)
- 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka.
Z podanych składników zagnieść ciasto (w przypadku użycia świeżych drożdży przygotować rozczyn (pół szklanki mleka + łyżeczka cukru + drożdże). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1,5 godziny). Wyrośnięte przełożyć na blat i podzielić na 12 części. Uformować bułki i ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki odstawić na pół godziny i po upływie tego czasu posmarować po wierzchu oliwą. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
A któregoś dnia upiekłam te bułeczki z nacięciem. Robiąc zdjęcia nie zauważyłam, ale kiedy chciałam wstawić je na blog, zobaczyłam, że przypominają...:)
Dlatego tym razem zrobiłam je już bez nacięć:)
Bardzo fajny, prosty przepis na zdrowe bułeczki. Zapisuję i skorzystam na pewno :)
OdpowiedzUsuńŻycie z apetytem - są bardzo proste:) Mam nadzieję, że będę smakowały.
OdpowiedzUsuńMi sie bardzo podobają te "dupeczki" .... fajne te bułki, przypomniały mi, ze musze upiec jakieś na niedzielne śniadanie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ;)) Uwielbiam twoje przepisy :)) a czy jak daje suche drożdże to nie trzeba rozczynu robic? Czy wystarczy, że wszystko wymieszam razem?;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) wystarczy tylko wymieszać, bez rozczynu.
Usuń