Babeczki w skorupkach waflowych przygotowałam na kiermasz szkolny dla mojego syna. Miałam upiec tradycyjną babkę, ale stwierdziłam, że forma podania w skorupkach waflowych będzie na takim kiermaszu bardziej na miejscu. Słodycz waniliowej babeczki fajnie tu kontrastuje z waflową skorupką i polewą czekoladową, a zapieczenie babeczki w skorupce sprawia, że staje się wygodną przekąską.
Podobne babeczki pokazywałyśmy kiedyś w Bajecznych smakach.
Składniki (16 babeczek):
Podobne babeczki pokazywałyśmy kiedyś w Bajecznych smakach.
Składniki (16 babeczek):
- 100 g masła
- 16 skorupek waflowych Vafini
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy (8 g)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 60 g gorzkiej czekolady + łyżka masła
- posypki lub ozdoby cukrowe
Masło utrzeć z cukrami na puszystą jasną masę. Dodać jajka i mleko, a następnie przy pomocy łyżki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ustawić skorupki waflowe i wypełnić je ciastem. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu odciąć ewentualne nadwyżki pieczonego ciasta i babeczki smarować czekoladą (wcześniej rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła w kąpieli wodnej) i ozdabiać posypkami i ozdobami.
Mniaaaami, czy jest opcja zamówienia? ;)
OdpowiedzUsuńDa się załatwić:)
UsuńCiekawy pomysł :). I jak ładnie ozdobione!
OdpowiedzUsuńEvitaa - zdobione w tempie ekspresowym:)
UsuńMuszę takie zrobić na święta..
OdpowiedzUsuńBożena - będą fajnym urozmaiceniem:)
UsuńŚwietny pomysł Aniu:). Tym sposobem każdy dostaje taką samą porcję:)
OdpowiedzUsuńJola - zgadza się:)
UsuńJustyna - dzięki:)
OdpowiedzUsuń