17:22

Babeczki w skorupkach waflowych

Babeczki w skorupkach waflowych przygotowałam na kiermasz szkolny dla mojego syna. Miałam upiec tradycyjną babkę, ale stwierdziłam, że forma podania w skorupkach waflowych będzie na takim kiermaszu bardziej na miejscu. Słodycz waniliowej babeczki fajnie tu kontrastuje z waflową skorupką i polewą czekoladową, a zapieczenie babeczki w skorupce sprawia, że staje się wygodną przekąską. 
Podobne babeczki pokazywałyśmy kiedyś w Bajecznych smakach

Składniki (16 babeczek):

  • 100 g masła
  • 16 skorupek waflowych Vafini
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (8 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka 
  • 60 g gorzkiej czekolady + łyżka masła
  • posypki lub ozdoby cukrowe

Masło utrzeć z cukrami na puszystą jasną masę. Dodać jajka i mleko, a następnie przy pomocy łyżki wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ustawić skorupki waflowe i wypełnić je ciastem. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Po ostudzeniu odciąć ewentualne nadwyżki pieczonego ciasta i babeczki smarować czekoladą (wcześniej rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła w kąpieli wodnej) i ozdabiać posypkami i ozdobami. 


9 komentarzy: