Wczorajszy Dzień Czekolady upłynął nam niezwykle czekoladowo.
Zostaliśmy zaproszeni przez Manufakturę Czekolady mieszczącą się w podwarszawskich Łomiankach na pełne smaku i aromatu warsztaty.
Na warsztaty wybrałam się z Olkiem (niestety dziewczynki się rozchorowały ) i obojgu nam bardzo się podobało.
Manufaktura czekolady to firma stworzona przez prawdziwych pasjonatów - Tomasza Sienkiewicza i Krzysztofa Stypułkowskiego, którzy poprowadzili warsztaty, tworząc bardzo miłą atmosferę.
Jako jedna z nielicznych firm Manufaktura Czekolady tworzy swoje czekolady od podstaw, czyli od ziaren kakaowca.
Co wyróżnia ich produkty?
- czekolady są wytwarzane tylko z naturalnych składników (nie używa się proszku kakaowego, czy półproduktów, emulgatorów, ulepszaczy i sztucznych aromatów)
- wytwarzane są z różnych rodzajów kakaowca, co sprawia, że czekolady naprawdę różnią się smakiem,
- smak czekolad podkreślany jest starannie dobranymi i naturalnymi dodatkami np. żurawiną, imbirem, kwiatem soli morskiej,
- każdy z klientów sam może skomponować swoją kompozycję dodatków, ale także nabyć gotowe produkty : również ciasta, lizaki czekoladowe i czekoladę do picia.
Podczas warsztatów mieliśmy okazję "wytworzyć" swoją własną tabliczkę czekolady. Dodatki i kompozycje były naprawdę przeróżne, a w przypadku dzieci w ruch poszły takie jak: żelki, pianki i popcorn:)
W takich formach zastyga czekolada (w tym przypadku mleczna (głównie ze względu na preferencje dzieci), choć specjalnością Manufaktury są wspaniałe czekolady gorzkie)
Zanim z ziarna kakaowca otrzyma się taką czekoladę przechodzi ono rozmaite procesy: segregację, opalanie, odwirowywanie, konszowanie i temperowanie.
Czy warto jeść czekoladę? Pewnie, że tak:
- zawiera cenne przeciwutleniacze,
- uwalnia endorfiny,
- jest źródłem: potasu, żelaza, fosforu, cynku i miedzi,
hamuje rozwój bakterii wytwarzających kwasy, co chroni nasze zęby
No i przede wszystkim jest bardzo smaczna! Pod warunkiem, że wybierzemy naprawdę dobrej jakości tabliczkę!
Serdecznie dziękujemy za zaproszenie i miło spędzony czas!
Jestem fanką manufaktury i ich ghany:)
OdpowiedzUsuńA poza tym pasja prominiuje z właścicieli i pracowników na kilometr i jeszcze ta mega pozytywna energia:)))
Trzcinowisko - to znaczy, że mamy te same odczucia:)
UsuńNie jadłam jeszcze czekolad z manufaktury, ale może kiedyś .... a wycieczka cudo - Olek był pewnie w siódmym niebie:)
OdpowiedzUsuńNajwyższa jakość oferowanych produktów czekoladowych własnej roboty tylko w manufakturaczekolady.pl. Korzystam i polecam!
OdpowiedzUsuń