12:14

Manufaktura Czekolady


Wczorajszy Dzień Czekolady upłynął nam niezwykle czekoladowo. 
Zostaliśmy zaproszeni przez Manufakturę Czekolady mieszczącą się w podwarszawskich Łomiankach na pełne smaku i aromatu warsztaty.
Na warsztaty wybrałam się z Olkiem (niestety dziewczynki się rozchorowały ) i obojgu nam bardzo się podobało. 
Manufaktura czekolady to firma stworzona przez prawdziwych pasjonatów - Tomasza Sienkiewicza i Krzysztofa Stypułkowskiego, którzy poprowadzili warsztaty, tworząc bardzo miłą atmosferę. 
Jako jedna z nielicznych firm Manufaktura Czekolady tworzy swoje czekolady od podstaw, czyli od ziaren kakaowca. 

Co wyróżnia ich produkty? 

 - czekolady są wytwarzane tylko z naturalnych składników (nie używa się proszku kakaowego, czy półproduktów, emulgatorów, ulepszaczy i sztucznych aromatów)
 - wytwarzane są z różnych rodzajów kakaowca, co sprawia, że czekolady naprawdę różnią się smakiem, 
 - smak czekolad podkreślany jest starannie dobranymi i naturalnymi dodatkami np. żurawiną, imbirem, kwiatem soli morskiej, 
 - każdy z klientów sam może skomponować swoją kompozycję dodatków, ale także nabyć gotowe produkty : również ciasta, lizaki czekoladowe i czekoladę do picia. 


Podczas warsztatów mieliśmy okazję "wytworzyć" swoją własną tabliczkę czekolady. Dodatki i kompozycje były naprawdę przeróżne, a w przypadku dzieci  w ruch poszły takie jak: żelki, pianki i popcorn:)
W takich formach zastyga czekolada (w tym przypadku mleczna (głównie ze względu na preferencje dzieci), choć specjalnością Manufaktury są wspaniałe czekolady gorzkie)
Zanim z ziarna kakaowca otrzyma się taką czekoladę przechodzi ono rozmaite procesy: segregację, opalanie, odwirowywanie, konszowanie i temperowanie. 

Czy warto jeść czekoladę? Pewnie, że tak:

 - zawiera cenne przeciwutleniacze, 
 - uwalnia endorfiny, 
 - jest źródłem: potasu, żelaza, fosforu, cynku i miedzi, 
hamuje rozwój bakterii wytwarzających kwasy, co chroni nasze zęby

No i przede wszystkim jest bardzo smaczna! Pod warunkiem, że wybierzemy naprawdę dobrej jakości tabliczkę!


Serdecznie dziękujemy za zaproszenie i miło spędzony czas!


3 komentarze:

  1. Jestem fanką manufaktury i ich ghany:)
    A poza tym pasja prominiuje z właścicieli i pracowników na kilometr i jeszcze ta mega pozytywna energia:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzcinowisko - to znaczy, że mamy te same odczucia:)

      Usuń
  2. Nie jadłam jeszcze czekolad z manufaktury, ale może kiedyś .... a wycieczka cudo - Olek był pewnie w siódmym niebie:)

    OdpowiedzUsuń