Dzień czekolady trzeba uczcić obowiązkowo:)
Czekoladowe drożdżowe bardzo mi się spodobało. Dobrze się z nim pracuje.
A smak? Czekoladowy:) Przepyszny:)
Składniki (na 2 chałki):
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 75 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (lekko ciepłego)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
- mleko do smarowania po wierzchu
- nadzienie: 100 g czekolady gorzkiej +25 g masła (rozpuszczone w kąpieli wodnej)
Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą (ręcznie lub mikserem). W przypadku użycia drożdży świeżych wcześniej przygotować rozczyn (drożdże wymieszać z 1/2 szklanki mleka i łyżeczką cukru). Ciasto nie powinno się kleić, jeżeli zachodzi taka potrzeba to zwiększyć nieco ilość mąki. Wyrobione ciasto odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na dwie części. Następnie każdą część podzielić na 3 lub 4 części (w zależności czy chcemy spleść tradycyjny warkocz czy chałkę (zobacz jak zaplatać chałkę na filmie).
Każdą część rozwałkować na prostokąt i jego środek posmarować rozpuszczoną czekoladą. Prostokąt zrolować. Z powstałych wałeczków zapleść chałkę. Tak samo postąpić w przypadku drugiej części ciasta. Gotowe chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przez 30 minut. Wyrośnięte posmarować mlekiem. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Dziękuję Aniu za udział w akcji i pyszną chałkę.
OdpowiedzUsuńBożena - cała przyjemność po mojej stronie:)
UsuńCudowna chałka Aniu:) Drożdżowego w wersji czekoladowej to ja jeszcze nie piekłam:). Buziaki
OdpowiedzUsuń