07:20

Chałka czekoladowa


Dzień czekolady trzeba uczcić obowiązkowo:)
Czekoladowe drożdżowe bardzo mi się spodobało. Dobrze się z nim pracuje. 
A smak? Czekoladowy:) Przepyszny:) 

Składniki (na 2 chałki):

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 75 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (lekko ciepłego)
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • mleko do smarowania po wierzchu
  • nadzienie: 100 g czekolady gorzkiej +25 g masła (rozpuszczone w kąpieli wodnej)
Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą (ręcznie lub mikserem). W przypadku użycia drożdży świeżych wcześniej przygotować rozczyn (drożdże wymieszać z 1/2 szklanki mleka i łyżeczką cukru). Ciasto nie powinno się kleić, jeżeli zachodzi taka potrzeba to zwiększyć nieco ilość mąki. Wyrobione ciasto odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i podzielić na dwie części. Następnie każdą część podzielić na 3 lub 4 części (w zależności czy chcemy spleść tradycyjny warkocz czy chałkę (zobacz jak zaplatać chałkę na filmie). 
Każdą część rozwałkować na prostokąt i jego środek posmarować rozpuszczoną czekoladą. Prostokąt zrolować. Z powstałych wałeczków zapleść chałkę. Tak samo postąpić w przypadku drugiej części ciasta. Gotowe chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przez 30 minut. Wyrośnięte posmarować mlekiem. Piec około 20 minut w 180 stopniach. 


3 komentarze:

  1. Dziękuję Aniu za udział w akcji i pyszną chałkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożena - cała przyjemność po mojej stronie:)

      Usuń
  2. Cudowna chałka Aniu:) Drożdżowego w wersji czekoladowej to ja jeszcze nie piekłam:). Buziaki

    OdpowiedzUsuń