14:54

Chlebek bananowy



Wreszcie upiekłam chlebek idealny. 
Miękki w środku i z chrupiącą skórką. 
Według mnie podstawą sukcesu są dojrzałe banany. Najlepiej mocno dojrzałe. 
Możecie potraktować go jak pieczywo i posmarować masłem lub dżemem, albo po prostu kroić i zajadać jak ciasto (w obu wariantach jest przepyszny:)). 

Składniki (keksówka 10 cm x 25 cm):

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu



Banany obrać ze skórki i razem z innymi składnikami umieścić w misce. Ja zmiksowałam wszystkie składniki ze sobą (dojrzałe banany spokojnie można zmiksować mikserem). 
Można też rozgnieść banany widelcem i po prostu całość wymieszać łyżką - chlebek nie wymaga specjalnie długiego miksowania - tyle tylko, żeby składniki połączyły się ze sobą. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. 
Piec około 50 minut w 180 stopniach - sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. 

12 komentarzy:

  1. Przepyszny taki chlebek, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynku - spróbuj koniecznie. Prosty straszliwie, a efekt taki przyjemny:)

      Usuń
  2. Jaki uroczy zjadacz chleba :) Nie dziwie się, pewnie jest pyszny !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Claudia u - chlebek bardzo smakował Ewie:) Najpierw nie chciała, bo z bananami, ale jak już spróbowała ...:)

      Usuń
  3. Ooo ja mam właśnie takie mocno dojrzale banany i nadwyżkę mąki i wiem kto jutro upiecze chlebek:)Ciekawi mnie jak będzie smakować z dodatkiem cynamonu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - koniecznie daj znać jak wyszło:)

      Usuń
  4. Zrobiony i niestety stwierdzam,że...zrobiłam za mało:)Pyszny jest:)

    OdpowiedzUsuń
  5. My zjadamy jako ciasto ... uwielbiambananowe chlebki ...a córeczka po prostu cudna:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - u nas tylko Olek go nie jadł, bo z bananem...;)

      Usuń
  6. Wczoraj upiekłam ten chlebek. Pycha! Z masełkiem, dżemikiem z pigwy domowej roboty i kubkiem mleka - bezcenne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TasteAffair - bardzo się cieszę, że smakował:)

      Usuń