czwartek, 16 maja 2013

Chlebek bananowy



Wreszcie upiekłam chlebek idealny. 
Miękki w środku i z chrupiącą skórką. 
Według mnie podstawą sukcesu są dojrzałe banany. Najlepiej mocno dojrzałe. 
Możecie potraktować go jak pieczywo i posmarować masłem lub dżemem, albo po prostu kroić i zajadać jak ciasto (w obu wariantach jest przepyszny:)). 

Składniki (keksówka 10 cm x 25 cm):

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu



Banany obrać ze skórki i razem z innymi składnikami umieścić w misce. Ja zmiksowałam wszystkie składniki ze sobą (dojrzałe banany spokojnie można zmiksować mikserem). 
Można też rozgnieść banany widelcem i po prostu całość wymieszać łyżką - chlebek nie wymaga specjalnie długiego miksowania - tyle tylko, żeby składniki połączyły się ze sobą. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną. 
Piec około 50 minut w 180 stopniach - sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. 

12 komentarzy:

  1. Przepyszny taki chlebek, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynku - spróbuj koniecznie. Prosty straszliwie, a efekt taki przyjemny:)

      Usuń
  2. Jaki uroczy zjadacz chleba :) Nie dziwie się, pewnie jest pyszny !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Claudia u - chlebek bardzo smakował Ewie:) Najpierw nie chciała, bo z bananami, ale jak już spróbowała ...:)

      Usuń
  3. Ooo ja mam właśnie takie mocno dojrzale banany i nadwyżkę mąki i wiem kto jutro upiecze chlebek:)Ciekawi mnie jak będzie smakować z dodatkiem cynamonu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - koniecznie daj znać jak wyszło:)

      Usuń
  4. Zrobiony i niestety stwierdzam,że...zrobiłam za mało:)Pyszny jest:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - no to się bardzo cieszę:)

      Usuń
  5. My zjadamy jako ciasto ... uwielbiambananowe chlebki ...a córeczka po prostu cudna:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - u nas tylko Olek go nie jadł, bo z bananem...;)

      Usuń
  6. Wczoraj upiekłam ten chlebek. Pycha! Z masełkiem, dżemikiem z pigwy domowej roboty i kubkiem mleka - bezcenne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TasteAffair - bardzo się cieszę, że smakował:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.