08:31

Filet z indyka faszerowany szpinakiem


Propozycja na lekki obiad. Danie to przyrządzałam również z roszponką zamiast szpinaku. Farsz jest wtedy bardziej wyraźny/ostrzejszy w smaku. 
Zasada przygotowania taka sama. Mięso pozostaje soczyste, dlatego nie ma konieczności podawania go z sosem. Można oczywiście podać np. z ziemniakami i surówką. Szpinakowo-czosnkowy farsz świetnie ożywia smak mięsa. 

Składniki:

  • 500-600 g fileta z indyka (mogą być też mniejsze filety z kurczaka)
  • opakowanie świeżego szpinaku (duże)
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz, papryka słodka 
Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Odstawić najlepiej na 2-3 godziny. 
Liście szpinaku opłukać i wysuszyć. Na oliwie podsmażyć czosnek posiekany w plasterki (lekko, żeby za bardzo się nie zrumienił). Dodać liście szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Mięso przeciąć w poprzek, nie docinając do końca. Utworzoną w ten sposób kieszonkę wypełnić farszem ze szpinaku. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w 200 stopniach około 40 minut. Po około 20 minutach pieczenia podlać lekko wodą. Mięso można również umieścić w garnku i najpierw podsmażyć, a następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem. Podawać pokrojone w plastry. 

9 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie-notuje na sobotni obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - już dzisiaj życzę smacznego:)

      Usuń
  2. ja do szpinaku dodaję sera fety - uwielbiam, i też faszeruję nim albo indyka albo kurczaka - pysznie, zdrowo i do tego ładnie
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnemonique - o! z fetą też musi być ciekawie:)

      Usuń
  3. Aniu chyba tylko raz robiłam podobnie nadziewaną pierś z kurczaka. Smakowała nam i nie wiem dlaczego nigdy tego nie powtórzyłam. Dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu uwielbiam szpinak w kazdym wydaniu, moi chłopcy troszkę mnie, ale od czasu do czasu uda mi się go przemycić ....może zrobię podobne roladki, rylko w wersji kurczakowej:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - też uwielbiam, Ewa i mąż bardzo lubią i tylko Olek antyszpinakowy

      Usuń
  5. Ale smaczna propozycja do zrobienia. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń