Takie knedle moja babcia przygotowuje z mięsem.
Jako, że człowiek jednak nie samym mięsem żyje:) u mnie farsz z zielonej soczewicy i pieczarek. Wyglądem zdecydowanie przypomina mięso. A smakiem?
Ja czułam soczewicę i pieczarki. Natomiast mąż myślał, że to mięso (nie jedliśmy razem:))
Nie ma wyjścia. Musicie spróbować i sami ocenić.
Składniki:
- około 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna (1/4 objętości ugotowanych ziemniaków - opis poniżej)
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 mała cebula
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz, majeranek
- oliwa lub olej
- do podania cebula podsmażona na oliwie
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie (gotować około 45 minut żeby była miękka). Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać do ostudzonej soczewicy i całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie (można w mundurkach, ale nie jest to konieczne) i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Zmielone ziemniaki podzielić na 4 równe części. Jedną z tych części odłożyć i powstałą "dziurę" uzupełnić mąką. Do wszystkich ziemniaków (również z odłożoną częścią) i mąki dodać jajko i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się mocno kleiło dodać trochę mąki. Formować knedle.
Na rękę nabierać kulkę ciasta. Lekko ją rozpłaszczyć i nałożyć farsz. Ciasto skleić i w dłoniach uformować owalny kształt.
Jako, że człowiek jednak nie samym mięsem żyje:) u mnie farsz z zielonej soczewicy i pieczarek. Wyglądem zdecydowanie przypomina mięso. A smakiem?
Ja czułam soczewicę i pieczarki. Natomiast mąż myślał, że to mięso (nie jedliśmy razem:))
Nie ma wyjścia. Musicie spróbować i sami ocenić.
Składniki:
- około 2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna (1/4 objętości ugotowanych ziemniaków - opis poniżej)
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 mała cebula
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz, majeranek
- oliwa lub olej
- do podania cebula podsmażona na oliwie
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie (gotować około 45 minut żeby była miękka). Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę lub plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać do ostudzonej soczewicy i całość zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie (można w mundurkach, ale nie jest to konieczne) i zmielić lub przecisnąć przez praskę. Zmielone ziemniaki podzielić na 4 równe części. Jedną z tych części odłożyć i powstałą "dziurę" uzupełnić mąką. Do wszystkich ziemniaków (również z odłożoną częścią) i mąki dodać jajko i wyrobić ciasto. Jeżeli będzie się mocno kleiło dodać trochę mąki. Formować knedle.
Na rękę nabierać kulkę ciasta. Lekko ją rozpłaszczyć i nałożyć farsz. Ciasto skleić i w dłoniach uformować owalny kształt.
Knedle gotować 5 minut od moment wypłynięcia. Można podawać polane podsmażoną cebulką lub podsmażone na złoto.
Wpisuje je na moja listę potraw,które na pewno ugotuje:)Soczewice lubię i brakowało mi pomysłów na dania z jej użyciem:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - to z pewnością nie ostatnie danie z soczewicą, wiec zapraszam po kolejne:)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na knedle, akurat dzisiaj robiłam kopytka ale przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńJustyna - bardzo mi miło:)
UsuńTylko Ty wiedziałaś co tam jest, a mąż? Podejrzewam, że nie wiedział.
OdpowiedzUsuńKabamaiga - nie wiedział:)
Usuńtakich dobrych knedli to ja jeszcze nie widziałam! uwielbiam soczewicę i pieczarki, a w tych knedlach to raj dla oczu, a co dopiero dla smaku. ;)
OdpowiedzUsuńJey - przyznaję, że też takich nie widziałam:)
UsuńWyglądem rzeczywiście przypomina mięso ....gdybym jednak ja miała wybrać to wolałabym te z pieczarkami:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudowne,pyszne i zdecydowanie do powtórzenia:)Dobrze,że zostało mi kilka na jutrzejsze drugie śniadanie:)mmmm:)
OdpowiedzUsuń