piątek, 10 maja 2013

Wątróbka z soczewicą i warzywami


Dawno nie było wątróbki:)
To znaczy na naszym stole bywała, ale w znanych już odsłonach (klik)
Tym razem nowy eksperyment. Bardzo jestem z efektu zadowolona, dlatego i Wam go polecam. 

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 250 g pieczarek
  • 200 g pomidorów z puszki (użyłam krojonych)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3 łyżki oliwy
Cebulę obrać i pokroić w niezbyt drobną kostkę. poddusić na oliwie. W trakcie duszenia dodać paprykę pokrojoną w paski i pieczarki w plasterkach. Kiedy wszystkie składniki lekko się podduszą, dodać szklankę wody i soczewicę oraz pomidory. Dodać sól. Gotować 15 minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas. Po upływie tego czasu dodać wątróbkę (duży kawałek pokroić na 2-3 części). Dusić pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Na koniec doprawić pieprzem. Podawać jako samodzielne danie lub np. z pieczywem. 

11 komentarzy:

  1. Danie wygląda mi na ciekawe i smaczne. Szczerze, to praktycznie nigdy nie przygotowywałam nic z soczewicy (kiedyś zrobiłam zupe,ale nie wyszła zbyt smaczna). Chyba pokuszę się na zrobienie tego dania w najbliższych dniach. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - jestem bardzo ciekawa Twojego zdania na temat tego dania. Polecam Ci zupę z czerwonej soczewicy - http://bajkorada.blogspot.com/2012/04/zupa-z-czerwona-soczewica.html

      Usuń
    2. Dziękuję za propozycję zupy.

      Usuń
  2. Jak ja uwielbiam watrobke.... ale niestety tylko ja... nie chce mi sie robic tylko dla siebie bo i tak musze cos zrobic dla reszty rodzinki:))) Twoja wyglada po prostu mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzena - to Ci trochę współczuję. U mnie o dziwo wszyscy jedzą:)

      Usuń
  3. Aniu my też lubimy wątróbkę, choc sama niewiem czemu ostatnio tak ją zaniedbałam:). Samkowicie wygląda ta potrawa:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to koniecznie musisz ją "odkurzyć" w Waszym menu:)

      Usuń
  4. Wątróbka na mój gust, wyszła wspaniała! fajne zestawienie z soczewicą, pomidorami, pieczarkami, papryką. Mi bardzo smakowała, dzieci natomiast "krzywiły" nosy, ale troszkę zjadły. Do tej pory wątróbkę jadaliśmy tylko z duszoną cebulą i jabłkiem. Zestaw z soczewicą bardzo mi odpowiada. Dziękuję i pozdrawiam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się bardzo cieszę:) Dodatkowym argumentem za tą potrawą jest to, że wątróbka nie jest smażona tylko duszona - co sprawia, że jest nieco lżejsza:)

      Usuń
  5. Świetny eksperyment! Jestem za :) I jak tylko uzupełnię zapasy soczewicy, to zrobię niezwłocznie.

    ps. a przy okazji zauważyłam, że zrobiłaś osobną zakładkę dla wątróbki ;) Jak dla mnie bomba! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczko - dziękuję za uznanie:) Wątróbka to bardzo ważny składnik w mojej kuchni:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.